logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het verhaal van O, Pauline Réage

het verhaal van o 9789048817139_1

Na de trilogie over een scala aan grijstinten denken veel mensen dat er een nieuw genre is ontstaan: erotische boeken. Welnu, tijd om ze eens goed wakker te schudden! Want erotische literatuur is zou oud als je bet-over-over-overgrootmoeder! En soms zijn die boeken weer helemaal hip en actueel, zoals het Verhaal van O.

Pauline Réage was met de publicatie van het controversiële Het verhaal van O haar tijd ver vooruit. Het boek is een afstandelijke en subjectieve navertelling, over de ervaringen en gebeurtenissen van een jonge vrouw die zich volledig onderwerpt aan haar minnaar en tot de meest bizarre daden wordt gedwongen. De nadruk ligt op sm, maar dan wel direct in een extreme vorm van mishandeling, pijniging en vernedering. En dat terwijl O er niet om gevraagd heeft of een langzame introductie krijgt. Het boek is dan ook niet voor tere zieltjes bedoeld, maar gaat meteen in de extremere rol van meester en slaaf.

Het verhaal zelf wodt door een derde persoon verteld, waarbij blijkt dat er uit herinneringen wordt geput. Soms wordt zelfs gezegd dat het wel eens anders zou kunnen zijn, of wordt het verhaal iets aangepast, omdat de herinneringen niet meer helemaal scherp zijn. Dat geeft het boek een bijzonder persoonlijk tintje, ondanks dat de gebeurtenissen zelf juist op een afstandelijke manier worden verwoord. Maar dat is ook niet zo vreemd, aangezien de schrijfstijl van zo’n 50 jaar geleden natuurlijk heel anders was dan het warmere, amicale toontje dat tegenwoordig wordt aangeslagen.

Voor de liefhebbers van 50 tinten grijs is het Verhaal van O zeker een aanrader: zo kan het ook, en erotische boeken zijn helemaal niet iets van de afgelopen jaren! Ze hebben een lange geschiedenis, en sommigen blijven actueel, zo bewijst ook het boek van Pauline Réage.

Het verhaal van O, Pauline Réage
Lebowski, januari 2013, 208 pagina’s, hardcover.
Prijs: 17,50 euro. ISBN: 9789048817139


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.