logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het Van Erschreve familiegeheim, Hilde E. Gerard

het van erschreve familiegeheimDit bijzondere, leerzame en actieve leesboek neemt je mee op sleeptouw aan de hand van het verhaal over Jonathan Van Erschreve. Jonathan is als veel jongens van zijn leeftijd: hij speelt het liefst de hele dag computerspelletjes. En dat weet hij op slinkse wijze te doen, want Jonathan is slim en gek op raadsels. Helaas is hij net niet slim genoeg om daarbij ook nog tijd in te plannen voor zijn scholtaken, en wanneer Jonathan weer eens thuiskomt met een slecht rapport stuurt zijn vader hem naar oud-oom Theodore, die er nogal bijzondere methodes op nahoudt om kinderen een lesje te leren. Heel bizarre methodes. En dus komt Jonathan aan in het oude huis van oom Theodode, ver weg van pc’s, internet en alle andere moderne pleziertjes. Daar woont Theodore – archeoloog op rust en part-time uitvinder- in een vreemd, oud huis met zijn bizarre en sarcastische bedienden Konings & Konings. Jonathan krijgt er dagelijks bijlessen en vervelende klusjes voorgeschoteld. Al snel krijgt hij in de gaten dat er vreemde dingen gebeuren in Villa Van Erschreve. Waarom is de toren verboden terrein? Waarom wordt zijn nichtje Lin ’s nachts ontvoerd? En wat draait Kokkin in haar drankjes en dessertjes? Samen met de mysterieuze Em, die ook in de villa logeert, trekt Jonathan op onderzoek uit. Zullen ze ontdekken welk geheim Villa Van Erschreve verbergt? Maar vergis je niet, want Het Van Erschreve familiegeheim is helemaal niet zo maar een leesboek. Jij als lezer wordt actief betrokken in het verhaal. Er staan ontzettend veel raadsels in het verhaal verweven, waar jij je hersens op kunt kraken. De oplossingen daarvan staan soms in het verhaal zelf, maar vaak ook zul je zelf je hersenen moeten kraken. Hilde, schrijfster van het boek, zal je hierbij zeker stimuleren door je af en toe een flinkje schop onder de kont te geven. Ze heeft er zichtbaar genoegen mee om je een beetje te plagen en te jennen. Door de vele opdrachten en bijschiften wordt het boek soms echter wat onoverzichtelijk, je wordt regelmatig uit het verhaal gehaald om een voetnoot te lezen. Dat is een beperking aan het verhaal. Pluspunt zijn de vrolijke illustraties die het boek sieren, Eric Bouwens weet met cartooneske tekeningen een mooie sfeer neer te zette en het verhaal te ondersteunen waar wenselijk.

Informatie

Het Van Erschreve familiegeheim, Hilde E. Gerard
Illustrator: eric Bouwens Davidsfonds, 228 pagina’s, paperback. Prijs: 16,50 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789059085343

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.