logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het stenen tijdperk, 999 games

het stenen tijdperk

Het Stenen Tijdperk, Winnaar van Speelgoed van het jaar 2012 uit de categorie Spellen, laat je de leiding nemen over een klein dorpje. In het Stenen Tijdperk, maar dat had je vast al begrepen. Tijdens het spelen moet je zorgen voor genoeg eten en drinken voor je dorpsgenoten, je moet voor ze zorgen en ze opdrachten geven. En dat is nog niet zo eenvoudig als je in eerste instantie zou denken! Kun jij het meest welvarende dorp opzetten? Je kunt je daarbij meten tegen 1, 2 of drie andere spelers: voor 2 of drie spelers zijn er aangepaste regels, om het spelverloop eerlijker te houden. Het spel zelf is overigens schitterend vormgegeven, helemaal in stijl van het Stenen Tijdperk. De kaarten en poppetjes zijn mooi en degelijk, en kunnen zeker tegen een stootje.

Het Stenen Tijdperk bestaat uit spelronden. In iedere rode moet je poppetjes taken toekennen die er zijn, om zo gereedschappen, voedsel en andere spullen te kunnen verzamelen. Die krijg je echter niet zomaar: de machtige dobbelsteen heeft er een grote invloed op. Zo combineert het spel een stuk strategie met geluk. Een zwakke speler kan dus best goed uit de verf komen, terwijl een sterke speler met pech onderaan kan eindigen. Voor ieder poppetje dat je op pad stuurt mag je namelijk een keer dobbelen, in een heel stoer vormgegeven dobbelbeker. Het aantal ogen dat je gooit bepaald hoeveel je mag uitzoeken. Iedere grondstof heeft bovendien een andere waarde: voor hout moet je drie ogen ‘inleveren’, goud kost zelfs zes!

Het voedsel en de grondstoffen die je zo verzamelt moet je weer inzetten in je eigen dorp. Net als in het dagelijkse leven! Zo moet je genoeg eten verzamelen om iedereen tevreden te houden, maar moet je ook grondstoffen inwinnen om nieuwe hutten te bouwen en beschavingskaarten te kopen. Dat zijn een soort opdracht / bonuskaarten die je aan het einde van het spel ook nog eens bonuspunten opleveren – en daar gaat het uiteindelijk om.

Het spelen van Het Stenen Tijdperk is wel wat lastig om onder de knie te krijgen. Het is ook pittig om keuzes te maken, want die zijn niet onbeperkt: er zijn maar een aantal taken te vergeven, en als je tegenspelers die net hebben ingepikt, tja… da’s dan pech hebben! De dobbelstenen rechtvaardigen echter veel, en halen het gevoel ‘jij bent beter dan ik!’ goed weg. De strategie blijft echter wel: wat laat jij je dorpelingen doen? Daardoor ontstaat een spannend strategisch spel, waarbij je telkens op je hoede moet blijven en moet blijven opletten. Een terechte winnaar, zou ik denken!

Het stenen tijdperk, 999 games
Prijs: 30 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar.
Aantal spelers: 2-4. Speltijd: ongeveer 90 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.