logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het snelle taartenboek, Elsbeth Louis naar Andrew Schloss en Ken Bookman


Het kan écht: taarten bakken zonder mixer, zonder zeef en zonder eieren te splitsen. Zelfs zonder afwas! Nou ja, nauwelijks afwas. In dit boek vind je 50 recepten voor taarten en cupcakes, die je in maximaal een uur op tafel zet. Deze ingenieuze bakmethode komt uit Amerika en is voor de Nederlandse markt bewerkt door Elsbeth Louis voor Uitgeverij Snor. Het prachtige boek is vormgegeven door Studio Boot. Het boek wordt op 6 oktober om 17 uur in het bijzijn van de makers gepresenteerd bij de Kookboekhandel op de Haarlemmerdijk in Amsterdam.

Amerikaanse methode

De supersnelle Amerikaanse methode werkt heel simpel: eerst smelt je boter, suiker, eventueel chocolade in een steelpannetje, vervolgens voeg je eieren, bloem en andere droge ingrediënten toe. Je roert het beslag door elkaar met een pollepel, gewoon in die ene steelpan en that’s it. Op deze ingenieuze manier krijg je precies hetzelfde cakebeslag als wanneer je minutenlang eieren klopt en bloem zeeft en je hele keuken onder de beslagklodders zit.

Het boek is dan ook een bonte verzameling van recepten, veelal als variant op het eerder gevonden oerrecept. Maar niet na een bondige samenvatting van de oorsprong van het boek: waarom is het geschreven, wat zijn de voor- en nadelen van deze recepten? En een korte geschiedenis van het oorspronkelijke basisrecept. Daarna volgt een uiteenzetting van de techniek en de te gebruiken technieken, zodat je zelf weet wat je kunt verwachten, en hoe je zelf aanpassingen kunt doen in de receptuur om nieuwe recepten te bedenken. En natuurlijk om de beste resultaten te behalen, want hoewel de techniek onfeilbaar is (want hoewel ik, man zijnde, in tegenstelling tot de schrijfster, liever niet op de bank lig met een naakte man en een fles wijn) vind ik het toch erg prettig om zonder al te veel werk iets lekkers op tafel te toveren, zonder daarna de gehele keuken te hoeven schoonmaken en opgescheept te zitten met een berg afwas… en daarbij is dit boek wel een ultieme uitkomst. Even roeren… klaar!

Over de makers

De methode is ontwikkeld door de Amerikanen Edward Schloss en Ken Bookman. Zij experimenteerden 25 jaar lang om tot de beste recepten te komen. De Amerikaanse recepten zijn bewerkt voor de Nederlandse markt door fervent taartenbakster Elsbeth Louis. Studio Boot uit Den Bosch deed de prachtige vormgeving en typografische illustraties van het boek, evenals de fotografie. De foodstyling is gedaan door Anoek Lorjé. Studio Boot gaf eerder verschillende boeken vorm voor Uitgeverij Snor en won daarmee diverse prijzen als onder andere een Gourmand Cookbook Award voor mooiste omslag (Zelfgeoogst en omslag Soepkalender, cover Toet- en Taartkalender).

Over Uitgeverij Snor

Uitgeverij Snor is een uitgeverij die slimme, speelse en mooi vormgegeven boeken uitgeeft die leuk zijn om te lezen en nog leuker zijn om te krijgen. Dit najaar is het vijf jaar geleden dat hun eerste uitgave ‘Naaien enzo’ verscheen.

Informatie

Het Snelle Taartenboek,
Illustrator: nvt
Uitgever: Uitgeverij Snor, 128 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789079961207. Prijs: 17.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.