logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het nieuwe wasborddieet, David Zinczenko

Een paar jaar geleden zorgde het Wasborddieet voor een ware revolutie onder alle mannen over de gehele wereld. Want afvallen, dat is niet alleen iets voor vrouwen, maar ook zeker mannen kijken wel eens in de spiegel en bekijken hun zwembandjes met enige afschuw.

Het was dus hoog tijd dat ook mannen een beetje goed voor de dag kunnen komen, zonder te hoeven  ‘SonjaBakkeren’ of met allerlei pakjes en mueslirepen aan de slag te hoeven. Stoere, mannelijke kost, met daarbij een heel concreet doel: een wasbordje, in plaats van het winterse isolatielaagje, het bierbuikje of de zwembandjes. Inmiddels is er ook een variant voor vrouwen, maar ook een opvolger van het wasborddieet: het Nieuwe! Wasborddieet.

Het Nieuwe Wasborddieet richt zich nog steeds op dezelfde pijlers: het kweken van spieren, waardoor je meer calorieën zult gebruiken. Ook al doe je helemaal niets! Daarbij moet je een aantal dingen doen: je eetpatroon aanpassen, waarbij je vaker gaat eten, en gaat werken met een twaalftal ‘powerfoods’. Daarnaast: trainen! Niet alleen buikspieren, maar je hele lichaam wordt sterker gemaakt.In sesseis van 15-20 minuten ga je drie keer in de week aan de slag om je spieren te versterken. Zo zie je er steviger uit, je lichaam krijgt meer vorm, en verbruik je altijd meer energie, waardoor vet minder kans krijgt. Daarnaast zou je twee tot drie keer wat aan cardio kunnen doen (fietsen, hardlopen), maar als je al op je fiets naar het werk gaat en op de terugweg iets harder fietst ben je ook daar an een heel eind mee.

Het goede van het Wasborddieet is dat je te lezen krijgt waarom David bepaalde keuzes maakt. Hij put zijn informatie uit veel onderzoeken, waar hij als hoofdredacteur van Men’s Health mee in aanraking is gekomen. Daardoor is het aannemelijk om bepaalde dingen juist wel te gaan eten, en andere dingen juist niet. Terloops kaart David ook andere dieten aan, en geeft hij aan waarom die juist niet zullen werken. Niet zo netjes natuurlijk, maar wel vermakelijk. Dat is trouwens het hele boek. David schrijft zoals hij tegen je zou praten, en dat is bijzonder prettig. Gewone mensentaal maakt die voedingsmiddelenkennis een stuk behapbaarder en leuker om te lezen. De praktijkvoorbeelden maken het nog wat motiverender om eraan te beginnen. TIP: lees eerst het boek door, voor je er aan begint! Door al die kennis zul je gemotiveerder zijn om je aan het dieet te houden.

Nadeel van het boek: het is een blijft een Amerikaans boek. Dat merk je altijd in de gerechten die vermeld staan. Weet jij bijvoorbeeld geconcentreerd sinaasappelsap in het viesvak te staan? Of suikervrije pindakaas? (kijk eens op een pot Calvé: hoeveel suiker zit daar in?) Nederland is duidelijk of nog niet klaar voor het afvallen, of bevat zowieso al minder suiker en vet: veel gerechten bevatten dan ook producten die niet in een normale winkel te koop zijn. Maar, zo predikt David: het is een richtlijn. Bekijk de ingrediënten, en geef er een draai aan. Je zult zien dat het dieet dan een stuk toegankelijker wordt!

Of het werkt? Ik ga er volgende week mee aan de slag. Ik houd jullie op de hoogte!

Het nieuwe wasborddieet, David Zinczenko
Lev boeken, februari 2012, 340 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789400500785


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.