logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het Middernachtpaleis, Carlos Ruiz Zafón

Calcutta 1932: Ben en zijn vrienden van het geheime Chowbar Genootschap zijn net zestien geworden. Het is tijd om het weeshuis, waarin ze zijn opgegroeid, te verlaten. Bij het afscheidsfeest verschijnt plotseling een oude vrouw met een jong meisje, Sheere, waar Ben meteen door gefascineerd is. Wie is zij? Als Ben en Sheere ontdekken wat hen met elkaar verbindt, worden ze al omringd door gevaar, een gevaar dat hen diep de onderwereld van Calcutta intrekt. Een schaduw uit het verleden staat hen naar het leven en die schaduw is al veel dichterbij dan ze vermoeden …

Na het allereerste boek van Zafón, De Nevelprins (lees onze recensie over de Nevelprins), dat ook eigenlijk voor young adults geschreven was, kwam al vrij vlot een tweede titel uit zijn pen. Dit boek kreeg de naam Het Middernachtspaleis mee. Dit boek neemt je mee naar het oude Calcutta, begin dertiger jaren. in enkele zinnen wordt de omgeving en leefsituatie neergezet, in enkele meesterlijk gekozen woorden weet je dus ook dat de situatie ronduit erbarmelijk geweest moest zijn, met alle schrikbeelden die je je kunt voorstellen vandien. Verder wordt er niet veel gerept over de omgeving, nee, de aandacht is enkel gevestigd op de personages van dit boek en hun karakters. Het samenspel tussen alle personen en de persoonlijke ontwikkeling die ze ondergaan worden op kunstige wijze op papier gezet, zodat de spanning onderling er letterlijk vanaf druipt. Het verhaal wordt overigens verteld vanuit een van de overlevenden van het avontuur, die inmiddels ver weg van het armoedige India woont en werkt. Hij vertelt over de hoofdpersoon en zijn lang verloren zus, en het mysterieuze en gevaarlijke verleden dat ze gemeen hebben. Dit gevaarlijke verleden, afgeroepen door hun vader, zal ze voor hete vuren stellen. Gevaarlijke situaties, intriges en helse complotten lijken zich boven hun hoofd samen te vatten. Langzaam maar zeker vallen steeds meer puzzelstukjes op hun plaats, waarbij ze zowel tegengewerkt als geholpen worden door hun grootmoeder en het onderzoekswerk dat het geheime bondgenootschap van het Chowbar genootschap uitvoert. Een intrigerend boek dat alsmaar spannender wordt, tot het letterlijk ontploft in een explosieve en verhitte climax!

Het Middernachtpaleis, Carlos Ruiz Zafón
Signatuur, juli 2011, 264 pagina’s, paperback.
Prijs: 15 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789056723538


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.