logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het metabolismedieet: slank in 28 dagen, Haylie Pomroy

9789002252631 metabolismedieet

Afvallen is met het lentezonnetje weer helemaal aan de orde van de dag. Logisch, want korte rokken en broeken, zwemkleding en zomerse kleding moeten weer uit de kast! En dan is een strak lichaam wel zo prettig. Een nieuwe trend in dieetland is het metabolismedieet. Een dieet dat volgens de schrijfster gevolgd is door onder andere Jennifer Lopez, Cher, Reese Witherspoon en duizenden anderen.

Het metabolismedieet gaat uit van het principe dat bepaalde voedingsstoffen je metabolisme activeert en je juist helpt om wat kilo’s kwijt te raken. Want, zo vertelt het metabolismedieet je, voedsel is niet je vijand, maar je bondgenoot in de strijd tegen de kilo’s. Juist door te eten kun je je metabolisme aanwakkeren en zo vet verbranden. Dat is geen vrijbriefje om zoveel te eten als je maar wilt, maar verhongeren hoef je ook niet! Het zit hem in het metabolismedieet dus niet in het tellen van calorieën of grammen, vet en suikers, maar door de verschillende voedingsgroepen af te wisselen:
Fase 1 (maandag-dinsdag): veel koolhydraten en fruit
Fase 2 (woensdag-donderdag): veel eiwitten en groenten
Fase 3 (vrijdag-zaterdag-zondag): alles van de vorige fasen aangevuld met gezonde vetten en oliën

Het boek zelf rijkt je alle handvatten aan om zelf aan de slag te gaan. Verwacht dus veel leesvoer, want dit dieet moet je niet zozeer volgen, maar begrijpen! Je krijgt wel een weekmenu met 50 recepten erin (waaronder ook een vegetarisch menu en een glutenvrije variant), maar je zult het op een gegeven moment wel zelf moeten doen. Het goede daarbij is dat je wat bewuster leert omgaan met je eten. Je leert in het boek bijvoorbeeld dat Light of De gezonde keuze niet direct een heel goed product betreft, maar enkel aanduid dat het een minder ongezonde variant is dan ‘de standaard’!

Het boek zelf is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel heb je een stukje awareness: hoe heeft het zo ver kunnen komen, wat is de schuld en hoe kun je eraan ontsnappen? In het tweede deel legt Haylie uit hoe het metabolismedieet in elkaar steekt: wat mag je wel en niet doen, hoe maak je een soort voedingsplan? Hoe loop je door de supermarkt, wat moet je in je winkelmandje leggen? In het derde deel ga je echt op dieet: in een maand tijd (sorry: vier weken) zou je tien kilo moeten kunnen afvallen. In vier hoofdstukken komt iedere week aan bod, met valkuilen, dingen waar je op moet letten. Zo trekt Haylie je met woorden door de moeilijke periodes heen. Tenslotte heb je zo’n 100 pagina’s aan recepten, ingedeeld per fase, met achter in een handige index om ze allemaal terug te zoeken. 

Het grootste nadeel zit hem eigenlijk in de vormgeving. Afvallen is namelijk niet zo prettig, zoals de meeste mensen weten. Het papier en de vormgeving zijn niet erg uitnodigend: het papier ziet er wat goedkoop/gerecycled uit, met volle pagina’s tekst. Grijze kadertjes moeten deze pagina’s breken, maar tegenwoordig zijn we best verwend met glossy boeken die gevuld zijn met full-colour foto’s! Gaat het jou ook lukken om met meer energie door het leven te gaan?

Het metabolismedieet: slank in 28 dagen, Haylie Pomroy
Standaard uitgeverij, april 2013, 288 pagina’s, paperback.
Prijs: xxx euro. ISBN: 9789002252631


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.