logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het meisje en de soldaat, Aline Sax

het meisje en de soldaat

Het meisje en de soldaat neemt je helemaal mee terug naar Wereldoorlog I. Een blind meisje woont met haar mama en tante in een herberg. Daar is het natuurlijk enorm druk. Haar papa is aan het front. Omdat het in de herberg vaak druk en rumoerig is, zoekt het meisje soms de rust op. Ze houdt ervan om buiten op een bankje te zitten, lekker in de zon! Op een dag snuift het meisje een onbekende geur naast zich op. Er blijkt een Afrikaanse soldaat op het bankje te zitten. Hij is erg ongelukkig in dit koude land en mist zijn vrouw en zoontje. Elke dag dat hij niet aan het front is, komt hij naar het bankje. Langzaam maar zeker groeit hun band. Hij vertelt het meisje over zijn land, zij vertelt over haar papa. Op een dag is de soldaat er niet. Het meisje is in paniek. Ze gaat naar hem op zoek…

Het meisje en de soldaat gaat niet alleen over de oorlog, die oorlog vormt enkel het decor en neemt de soldaat zo nu en dan mee. Het gaat over de warme band en vriendschap die ontstaat tussen twee personen, die op dat moment niet in de samenleving passen. Voor blinden was destijds niet genoeg hulp en begeleiding beschikbaar om goed te kunnen functioneren, en mensen uit Afrika waren maar vreemd en raar. Sterker nog: ze vormden enkel de eerste linie, kanonnenvoer waren ze! Deze beide personen komen elkaar tegen en ontwikkelen begrip en vriendschap voor elkaar. De hoofdstukken wisselen elkaar af. Het ene hoofdstuk lees je vanuit het standpunt van het meisje, het andere vanuit de soldaat. Het ene hoofdstuk is wit papier met zwarte letters, het andere zwart papier met witte letters.

Zeker in het begin, wanneer de beide hoofdpersonen elkaar leren kennen, lees je bepaalde passages dubbel. Het andere standpunt maakt duidelijk dat hun meningen en voorzichtigheid parten speelt in de beslissingen die ze doen en de woorden die ze kiezen. Naarmate het verhaal vordert gaan de soldaat en het meisje hun eigen weg, en krijg je twee verschillende verhalen, die met elkaar verweven zijn. Bijzonder zijn de namen: die blijven tot in de laatste pagina onbekend. Een warme novelle over de vriendschap tussen een meisje en een soldaat. Met intimistische illustraties die de verbeelding prikkelen.

Het meisje en de soldaat, Aline Sax
De Eenhoorn, april 2013, 85 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,50 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789058388421


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.