Recensie: Het megagrote uitklapboek: Natuurlijke geschiedenis, Christopher Lloyd

uitklapboek

Een tijdje terug recenseerden we al het boek Het grote wie wat waar wandboek van oerknal tot nu, ook geschreven door Christopher Lloyd. Er is nog een heel ander uitklapboek van zijn hand, met een iets andere insteek: eentje die je meeneemt op een bijzondere reis naar de geschiedenis van al het leven op aarde. Van het begin der tijden tot aan de dag van vandaag.

Ook in dit boek bestaat het uit twee harde kaften, met daartussen een grote uitklappagina. Met een aantal poster-tapes kun je hem zo aan de muur ophangen, waardoor je een poster krijgt van 2,5 meter lang! Op die poster lees je alles over de natuurlijke ontwikkeling, vanaf het begin van de aarde tot de dag van vandaag. Na het jaar 0 gaat die tijdlijn met stapjes van honderd jaar, omdat daarin best veel aandacht is voor de ontwikkeling van de mens. Daarvoor maakt het stappen van 1000 jaar. De poster is gevuld met informatie over de dieren, die geschreven staat bij de meer dan 1000 natuurgetrouwe afbeeldingen. Stap in de tijdmachine en laat je verrassen! Sommige dieren blijken namelijk helemaal niet zo oud te zijn, anderen blijken al duizenden jaren te bestaan!

Op de achterkant van de poster staat algemene informatie. Hoe wordt uitgezocht hoe dieren in elkaar staken, de looplijn van de geschiedenis is, bepaald welke dieren tot welke familie behoren, en meer? Je vind een mooie samenvatting van onder andere de evolutieleer, erfelijkheid, natuurlijke selectie, geologie, en natuurlijk verschillende manieren om planten en dieren in te delen. Daarbij worden belangrijke namen en boeken vermeld. Waarbij ook sommige boeken een flinke houdbaarheid blijken te hebben. Een bijzonder leuk en leerzaam boek. Het enige nadeel: als je ‘m eenmaal hebt hangen – hoe krijg je ‘m weer van de muur om de achtergrondinformatie nog eens door te lezen?

Het megagrote uitklapboek: natuurlijke geschiedenis van het leven op aarde van het begin tot nu, Christopher Lloyd
Tirion natuur, augustus 2012, 1 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789052108742

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

ZOEK OP DE SITE

PRIJSVRAGEN

ONZE TOPSUGGESTIES

coolesuggesties topper vierkant

ONZE NIEUWSTE BERICHTEN

 • vrienden vriendengroep

  Los conflicten in de vriendengroep op met een mediator

 • Bak De allerbeste recepten van Paul Hollywood

  Boek recensie: Bak! De allerbeste recepten van Paul Hollywood

 • joy ride

  Alle remmen los in ‘Joy Ride’

 • oppo a78 5g

  Nieuwe OPPO A78 5G met 33W snelladen en 50MP-camera

 • Recensie InfinityLab ClearCall 4

  Gadget review: InfinityLab ClearCall

 • Recensie 7 Wonders Edifice

  Spel recensie: 7 Wonders Edifice uitbreiding

 • curacao

  Last minute Curaçao boeken: voordelen en tips

 • Forever 80s boekbespreking

  Boek recensie: Forever 80’s

Reacties

Eén reactie op “Recensie: Het megagrote uitklapboek: Natuurlijke geschiedenis, Christopher Lloyd”

 1. Alice Kuijf avatar
  Alice Kuijf

  Beste lezer,
  Zo jammer dat hij niet meer te koop is! Hij hangt in mijn gang op ooghoogte en ik zoek er regelmatig iets op. Er staat zo ongelofelijk veel informatie op over de ontwikkeling van de aarde zelf in die 4,5miljard jaar in samenhang met alle soorten. De ontwikkeling van de homo sapens, al is die periode uitvergroot in centimeters van 200 jaar, beslaat toch nog geheel terecht minder dan 40 centimeter op de 2,50 meter, Al is de verschijning van deze soort slechts een seconde geleden in de vaak gehanteerde vergelijking als de geschiedenis maar een uur behelst, het wordt duidelijk dat we behoorlijk nietig zijn in de natuurlijke geschiedenis, al helpt onze soort misschien wel de hele boel om zeep! Wat een nalatenschap geven we dan door….

  Je kunt ook gaan uitrekenen hoe lang de kaart eigenlijk wel zou moeten zijn als je bijvoorbeeld vanuit een centimeter duizend jaar laat zijn. Oei wat wordt die kaart dan lang. Alle geologische perioden worden ook aangegeven.

  Maar vooral krijg je een ongelofelijk inzicht en overzicht over de evolutie en de ontwikkeling van soorten in de tijdsbalk van die 4,5 miljard jaar .

  Wanneer ontwikkelde eukaryoten zich of het eerste paard, en hoe lang duurden de dinosaurustijdperken niet? Ongelofelijk hoe je dat zo makkelijk dan kunt overzien, met alle belangrijke soorten benoemd.
  Fantastisch.

  Ik wilde dit boek aan mijn kleinzoon geven…
  Helaas.

  Het nadeel van dat de informatie op de achterkant van de poster verloren zou gaan als je hem ophangt, heb ik ondervangen door van die info eerst een kleurenkopie te maken, die kopieen gelamineerd heb en samengebonden bij de poster heb.
  Kostte even wast moeite maar dan heb je ook wat.

  Jammer dat het werk van Christopher Lloyd zo gauw al te niet is gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.