logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het magische wandtapijt 1: de wolfshond van Rowan, Henry N. Neff

Max McDaniels is een doodgewone jongen die met zijn vader in een buitenwijk van Chicago woont, tot hij op een dag totaal in de war gebracht wordt door een wandtapijt. Opeens zijn onbekende mensen geïnteresseerd in Max en het magische tapijt. Zijn ontdekking van het wandtapijt brengt Max naar Rowan Academy, een geheime school waar hem veel avonturen en eigenaardige gebeurtenissen wachten: sprookjesachtige figuren, een harde training en zijn eigen uitkijktoren in een landhuis aan zee.

Er bevinden zich ook duistere machten in Rowan. Wanneer Max ontdekt dat over de hele wereld kostbare schilderijen en begaafde kinderen verdwijnen, raakt hij betrokken in een aloude strijd tussen goed en kwaad. Om te overleven moet hij vertrouwen op een mysterieus netwerk van agenten en mystici, de talenten van zijn kamergenoot en de beangstigende kracht die in hem ontwaakt.

Het Magische Wandtapijt belooft met dit eerste deel al veel goeds voor de aankomende boeken. De actie zit er vanaf het eerste hoofdstuk goed in, er zitten een aantal eluke en originele elementen in het boek waardoor het zich onderscheid van andere magische kinderboeken. Zo worden toverstaffen al snel overbodig verklaard, en zelfs als gevaarlijk betiteld, en wordt de toverkracht eerder gezien als aanwezig iets dat je kunt inzetten dan een kracht die vanuit de tovenaars zelf komt. Een bijzondere invalshoek, als je het mij vraagt. In dit eerste deel maken we kennis met Max, een zogeheten kiemeling, die zijn magische krachten moet onderkennen en ontwikkelen. Hij blijkt echter ook een bijzonder aanleg te hebben voor het fysieke aspect, en blinkt daarin echt uit. De ontzetting van zijn omgeving over zijn prestaties spreekt hierin boekdelen. Maar dat is niet het enige. Samen met een andere jongen (David) zou hij wel eens een van de uitverkorenen kunnen zijn. Er blijken namelijk nog al wat mythen rond te zwerven: bijzondere voorspellingen die nog niet zijn uitgekomen. Max of de krachtige David zouden hier een belangrijke rol in kunnen spelen. En dat is wat de Vijand, die pas in het laatste deel van het boek met naam genoemd wordt, moet voorkomen: zij zetten alles op alles om de beide jongens in de kiem te smoren. Maar wie is nog te vertrouwen? Welke handelingen zijn verdacht, welke oprecht? Het mysterie begint zich langzaam te ontrafelen… Ontzettend leuk detail overigens: de zijkant van het boek is niet netjes afgesneden: de bovenkant en onderkant zijn dit wel, en zijn netjes afgewerkt. De lange zijkant is dat niet: door de verspringende bladzijdes zorgen voor een unieke, oude uitstraling. Erg stoer!

Het magische wandtapijt: de wolfshond van Rowan, Henry N. Neff
Uitgeverij Moon, januari 2008, 400 pagina’s, hardcover.
Prijs: 15,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789048800247


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.