logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het land van de vier bergen, Harmen van Straaten

De Toverlamp brengt Bram en Hanna naar het Land van de Vier Bergen. Daar beloven ze een geest om het land te bevrijden van de macht van de ijskoningin. Samen met hun tweelingbroertjes Tim en Tom beginnen Bram en Hanna aan een lange, spannende tocht door het land van elfen, dwergen en draken.

Bram en Hanna schuilen in een oud huis voor de regen, samen met hun kleine tweelingbroertjes Tim en Tom. Op zolder vinden ze een kist met allemaal oude spullen. Hanna pakt er een koperen olielamp uit.
‘Dat is een toverlamp,’ zegt Tom. ‘Je moet erover wrijven. Dan mag je een wens doen.
’De vier kinderen wensen allemaal iets.
Na de bui gaan ze naar buiten. Maar ze herkennen niets meer. Ze zijn opeens in een andere wereld! Alleen de kist is er nog. En daarboven zweeft een geest…
‘Welkom,’ zegt hij. ‘Welkom in het Land van de Vier Bergen. Dit land is betoverd.
‘Toverland, spannend!’ roept de tweeling.
De geest vertelt verder: ‘Jullie moeten dit land bevrijden uit de macht van de ijskoningin.’
Zo beginnen de vier kinderen aan een lange en spannende tocht door het land van elfen, dwergen en draken…

Kluitman heeft echt haar best gedaan om dit magisch mooie boek van Harmen van Straaten nog iets extra’s mee te geven. Deze uitgave is dan ook lekker groot, met mooie, grote prenten, en een stevige harde kaft, dat gedecoreerd is met een full-colour kaft en glimmende goudkleurige letters. Door het mooie papier heeft het boek wel een redelijk gewicht meegekregen, waardoor kinderen het wellicht liever neerleggen dan in de hand houden, maar aan de andere kant zijn ze dit natuurlijk ook gewend van school, en zal het ‘uit de hand lezen’ pas op latere leeftijd beginnen.

Zoals we inmiddels gewend zijn van Harmens boeken is hij niet alleen een fantastisch tekenaar, maar ook een begenadigd verteller: zijn fantasie beperkt zich niet enkel tot zijn pen en waterverf. Zo worden er ook in dit boek de meest fantastische avonturen en wezens bij elkaar gebracht in een wereld die lijkt te bestaan uit vier bergen: op iedere berg leven andere schepsels, die onder het juk van de ijskoningin weten te overleven. De kinderen, die tijdens een storm in deze wereld terecht zijn gekomen, blijken de redding te kunnen bieden. De avonturen zijn spannend, maar niet té spannend. Het zal de kinderen enkel kunnen aansporen tot het verder lezen! Het zal dan ook perfect aansluiten bij kinderen van ongeveer acht jaar (AVI M5). Een subliem jongensboek: lekker spannend, vol rare schepsels, een vrolijke noot, gave tekeningen die het verhaal goed ondersteunen en een onderwerp om lekker bij weg te dromen!

Het land van de vier bergen, Harmen van Straaten
Kluitman, oktober 2011, 96 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,50 euro. ISBN: 9789020681994


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.