logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het kinderbrein, John Medina

Wat is het op één na belangrijkste dat je kunt doen tijdens je zwangerschap? Wat doet tv kijken met het brein van een kind? Wat is de beste manier om met een driftbui om te gaan? Wetenschappers weten het.

Wat je doet vóór de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en in de eerste vijf jaren beïnvloedt je kind voor de rest van zijn leven.

Dr. John Medina neemt je mee in de ontwikkeling van het kinderbrein van baby tot kleuter. Hij deelt wat wetenschappelijk onderzoek ons leert over het opvoeden van slimme en gelukkige kinderen van 0 tot 5 jaar en geeft praktische tips die iedere ouder kan toepassen. Een revolutionaire zienswijze die je zal verbazen: je ziet het kind en de opvoeding in een totaal ander licht.

John Medina is directeur van het Brain Center for Applied Learning Research aan de Seattle Pacific University. Hij is ontwikkelingsbioloog en onderzoeksadviseur en professor aan de Universiteit van Washington. Medina is getrouwd en heeft twee zoons.

Het Kinderbrein slaat de brug tussen de kennis van de wetenschappers en de dagelijkse werkelijkheid van ouders. Het is dan ook een echte eye/opener voor opvoeders, want natuurlijk hebben niet enkel ouders te maken met de opvoeding van kinderen: ook leerkrachten, pedagogen en nog veel meer volwassenen zijn belast met het opvoeden van de jeugd. In Het kinderbrein worden de opvoedkundige zaken voornamelijk verklaard vanuit het wetenschappelijke spectrum, en dan met name het biologische aspect. Wie dus niet zo veel affiniteit heeft met de psychologie en de wat abstracte begrippen die hiermee te maken hebben, vinden in dit boek wellicht wat meer houvast. Neemt niet weg dat er natuurlijk ook opvoedkundige praktijken aan bod komen, maar deze hebben eerder en wat meer beredenerend karakter.

Ondanks de vele wetenschappelijke informatie die op je af wordt gestuwd blijft het boek echter prima leesbaar. En dat is best een prestatie, want het is natuurlijk makkelijk om te vervallen in cijfertjes, feitjes en ontdekkingen, zeker als je er de gehele dag mee bezig bent. Natuurlijk vervalt het boek met regelmaat in een rijtje of een grafiekje, maar dat is dan ook wel de charme van het boek. Kinderen, diens brein en het samenhangende gedrag, worden nauwkeurig ontleed en ontrafeld. Verschillende personen uit verschillende leefomgevingen hebben natuurlijk een andere ontwikkeling meegemaakt, en zitten dan ook anders in elkaar. Dankzij deze rijtjes en grafiekjes ben je zelf in staat om die conclusies te trekken. Bovendien stelt het boek dat bepaalde eigenschappen van je kind aangeboren zijn. Je kunt er misschien een beetje aan bijschaven, maar daar houdt het dan wel mee op. Een verhelderend boek, dat je misschien wat anders tegen het opvoeden laat aankijken dan je normaliter gewend was.

Het Kinderbrein, John Medina
John Medina, juni 2011, 288 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789043022057


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.