logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren, Tom Llewellyn


Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren

Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren geeft al meteen aan in wat voor vreemd huis de broers Josh en Aaron Peshik zijn komen wonen. Dat moest ook wel, want hoewel zijn ouders graag groter willen wonen zijn ze niet heel erg rijk. Hun vader werkt in een museum, hun moeder als invalkracht op school. Daarom zijn ze aangewezen op dit vreemde huis, waarbij echt iedere vloer scheef is. Expres, wel te verstaan. De voormalig eigenaar en ontwerper van het huis, F.T. Hinkel, was een geniale man maar ook een beetje vreemd. En hij had twee verschillende lengtes in zijn benen, vandaar die schuine vloeren. Zo kon hij eindelijk rechtop lopen.

Maar dat is niet het enige wat er vreemd is aan het huis, want ze krijgen al vrij snel een probleempje met andere bewoners in het huis: een troep pratende ratten. Blijkbaar heeft de oude Hinkel in het huis met de schuine vloeren bijzondere ontdekkingen gedaan, waaronder de kracht van de versterkte bioakkoestiek – de mogelijkheid om met dieren te praten. Zo heeft hij geleerd hoe hij met ratten kon praten, maar ook met honden en andere dieren. En hij heeft die dieren ook geleerd om als mensen te kunnen praten.

Is dat alles? Welnee! Want naarmate Josh en Aaron langer wonen in het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren leren ze iedere dag weer iets nieuws en beleven ze iedere dag wee een nieuw avontuur. En dat in het vreemde huis, waar de vorige bewoner de muren heeft gebruikt als schrijfblok… en die staan dus vol aantekeningen en formules. Dit boek is echt een heel fantasierijk geheel geworden, dat ondanks al die fantasie toch nog best geloofwaardig overkomt ook. Het is grappig en vlot leesbaar, er gebeurt namelijk ontzettend veel. Misschien wel een beetje te veel, die hoeveelheid ontdekkingen en avonturen hadden minstens in twee boeken uitgerekt kunnen worden. Nu worden ze soms een beetje afgeraffeld, en dat is erg jammer. Er komen ook de nodige krachttermen in voor, vooral de rat is behoorlijk grof in de mond. Grappig om te merken dat ieder zo zijn eigen manier van praten heeft. Moeder wil bijvoorbeeld wel vloeken als ze een aanvaring heeft met de overbuurman ‘met de paarse deur’ maar houdt zich netjes in.

Naast die bijzondere avonturen lees je uiteindelijk ook de geschiedenis van onze rare uitvinder, en dat maakt het boek ook heel persoonlijk – ik ben erg benieuwd of er nog een tweede deel gaat komen, ik zal ‘m in ieder geval met veel plezier gaan lezen!

Informatie

Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren, Tom Llewellun
Van Holkema en Warendorf, 160 pagina’s, hardcover.
Prijs: 13,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789000344635

[Boeken shop]

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.