logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het hoogsensitieve kind, Elaine N. Aron


Jarenlange ervaring als psychotherapeute en eigen onderzoek heeft aangetoond dat een Hoog Sensitief Kind (HSK) bedachtzamer en gevoeliger is, en makkelijker overmand raakt door heftige emoties dan het gemiddelde kind. Hoewel een HSK vaak creatief en slim is, krijgt het vaak het label angstig, geremd en zenuwachtig te zijn. Om te voorkomen dat een HSK nog langer als ‘probleemkind’ wordt bestempeld, heeft Aron deze gids geschreven. Het Hoog Sensitieve Kind bevat naast zelftests, casestudies en adviezen:
* vier manieren om je HSK succesvol op te voeden in een niet-sensitieve wereld;
* hoe kun je een HS peuter en kleuter het beste kalmeren;
* hoe kun je school(reisjes) en vriendschappen plezierig maken;
* hoe moet je omgaan met verschillende leeftijdsgroepen HSK;
* hoe kun je het beste omgaan met slaapproblemen en emotionele uitbarstingen.

Bestsellerauteur en psychotherapeute Elaine N. Aron laat in dit baanbrekende boek zien hoe ouders en leraren het Hoog Sensitieve Kind, vanaf de geboorte tot aan de puberteit, het beste kunnen begeleiden.Elaine N. Aron is de grondlegster van het principe Hoog Sensitiviteit. Zij merkte op dat er nog al snel met termen gestrooid word als ‘verlegen’ en ‘bang’, terwijl de kinderen dat helemaal niet zijn. Eerder zouden ‘rustig’ en ‘afwachtend’ kunnen, maar ook die dekten de lading niet helemaal. Door de term ‘hoog sensitief’ te gebruiken is er een betere omschrijving mogelijk. Hoog sensitieve kinderen gaan namelijk anders om met de wereld om hen heen. Ze ervaren hem niet beter of slechter, maar anders. De stroom aan prikkels wordt namelijk niet altijd gefilterd, zoals dat bij de meesten gebeurt, maar komt tegelijk en ongenuanceerd binnen. Dat is een enorme stroom aan prikkels, waar kinderen soms moeilijk mee kunnen omgaan. Hierdoor zijn ze vaak wat afwachtender, kijken ze de kat uit de boom, maar hebben ze ook een flinke hoeveelheid andere eigenschappen die je juist kunt inzetten om je kind een sterkere persoon te maken.In dit boek lees je de basis over hoog sensitiviteit, gericht op kinderen. Want, hoe het ook is: volwassenen hebben inmiddels hun weg zo goed en kwaad mogelijk weten te vinden in de wereld terwijl ze omgaan met deze eigenschap. Voor ouders is het echter een waardevolle houvast om te lezen hoe hun kind de wereld ervaart, zeker als ze zelf niet hoogsensitief zijn. En: voor ouders die dat wel zijn zal er waarschijnlijk een nieuwe wereld geopend worden, en veel puzzelstukjes op hun plaats vallen.

Het boek Het Hoog Sensitieve Kind is een waardevolle houvast voor ieder die van mening is dat hun kind zich niet ontwikkeld via het ‘normale’ patroon: de kinderen zijn vaak wat terughoudend, sneller van streek, bewuster van alles om hen heen… wil je weten of jouw kind wellicht Hoog Sensitief is? Op de website www.lihsk.nl ) staat een vragenlijst met eigenschappen van een hsk. Kun je er 13 bevestigen, dan is je kind naar alle waarschijnlijkheid hoog sensitief. En wat je volgende stap dan ook is: dit boek hoort daar zeker bij, het is de basis van alles wat je verder zult lezen en horen.

Het hoogsensitieve kind, Elaine N. Aron
Uitgeverij Archipel, december 2011, 379 pagina’s, paperback.
Prijs: 15 euro. ISBN: 9789029584425


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.