logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het grote wie wat waar wandboek van oerknal tot nu, Christopher Lloyd

wandboek van oerknal tot nu

Het Wie-Wat-Waar-Wandboek is wel een heel bijzonder boek. De twee kaften zitten namelijk niet aan elkaar vast, zoals een gewoon boek, maar los van elkaar. De pagina’s daartussen zijn als een grote harmonica gevouwen, en kun je dus helemaal uitleggen op de grond. Of ophangen aan de wand, zoals je op de achterkant van het boek kunt lezen.

Daarmee ontstaat een enorme rij met informatie, en een spannende ontdekkingstocht door het verleden. In meer dan duizend illustraties wordt de geschiedenis van onze aarde aangeduid: een geschiedenis van miljoenen jaren aan evolutie, van oerknal tot aan het heden. De opkomst en ondergang van dieren, de evolutie van de mens, beschavingen die opkomen en ten onder gaan, het is een flinke zoektocht in de levenslijn van continenten, water en het universum. Ieder onderdeel heeft een eigen kleur balk gekregen, waarin de informatie staat vermeld. Zo begint Amerika ergens halverwege het boek (er worden soms flinke sprongen gemaakt in de tijdslijn), en loopt van een brede balk naar een smaller stuk. Een probleempje kom je daarbij tegen bij de aarde. Deze begint namelijk in een rode tint, die langzaam overloopt in een andere kleur. Geen probleem natuurlijk, maar doordat dit in een duotoon gebeurt, is de tekst bijzonder lastig te lezen! (een duotoon is een soort raster, net als bij een krantenfoto. Het rood veranderd van een egaal vlak in grote rondjes, die steeds kleiner worden. Die lopen onder de tekst door, waardoor die moeilijk / onmogelijk leesbaar wordt.)

Naast de groei en ontwikkeling van de continenten, dieren en de aarde op zich lees je natuurlijk ook over de belangrijkste onderdelen. Dan kom je een beperking tegen in het boek. Je hebt namelijk, als je aan het lezen bent, weinig houvast van waar je bent. In de tijd, bedoel ik dan. Bovenaan de bladzijde vind je de leeftijd van de aarde (en die is gi-gan-tisch, onderaan het boek vind je onze jaartelling. Maar het boek zelf is zo’n 60cm hoog. Als je halverwege iets ziet, is het toch even passen en meten voor je het jaartal in onze jaartelling hebt gevonden! Een jaartal zou handig zijn gewest bij de omschrijvingen. Daarbij is de tekst behoorlijk klein. Let er dus op als je hem ophangt: zorg dat hij op ooghoogte hangt! Natuurlijk zijn er flinke keuzes gemaakt voor wat de auteur heeft gebruikt. Daarin zijn soms wat vreemde keuzes gemaakt. Zo staat bij de Tweede Wereldoorlog (ergens, want ook hier is geen exacte datum gegeven) dat de Duitsers Nederland en België invallen. Maar ja: de tekst zelf begint bij 1935, het plaatje van de tank eindigt bij 1950… Ondanks dat een ontzettend leerzaam boek, dat je in ieder geval een goed beeld geeft van de geschiedenis, en de evolutie die mensen, dieren, de aarde en haar beschavingen heeft ondergaan. Op de achterkant van het grote en omvangrijke boek staat de geschiedenis trouwens duidelijk uitgeschreven. Misschien moet je die dus eerst maar eens lezen, voor je hem tegen te muur plakt.

Het grote wie wat waar wandboek van oerknal tot nu, Christopher Lloyd
Moon Uitgevers, juni 2012, 1 hele grote pagina, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789048813315


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.