logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het grote poepconcours, Guido van Genechten

poepconcours

Het grote poepconcours gaat over een wel heel bijzondere koning. De leeuw Koning Keutel de Eerste heeft namelijk ieder jaar een heel bijzondere wedstrijd: een poepwedstrijd! Een poepconcours, zoals het heel deftig heet. Alle dieren van het bos doen hun uiterste best om er iets bijzonders van te maken. Hele kunstwerkjes, bouwwerken en poëtische verhalen worden in elkaar geknutseld. Niet alle werkjes vallen even goed in de aarde, natuurlijk, maar van enkele creaties is de Koning echt onder de indruk.

Een boek over poep: dat moet wel een succes zijn bij kleine kinderen! En het boek is dan ook erg leuk om naar te kijken. De prenten omvatten twee volle pagina’s, zijn ontzettend leuk getekend, met genoeg om naar te kijken. Er is ook goed gekeken naar de verschillende vormen van poep, waar grappige dingen mee zijn bedacht.

Het probleem zit hem echter in de schrijfwijze en de woordkeuze, De schrijfwijze is niet handig om uit voor te lezen. Guido van Genechten was namelijk van mening dat de koning een middeleeuwse koning moest zijn. De tekst begint dus met een beginkapitaal: een sierlijk vormgegeven beginletter, waarbij je niet altijd direct ziet wélke letter het nu is. De tekst zelf is in een letter met schreef getypt, en cursief afgedrukt.

Ook de woordkeuze is onhandig en middeleeuws. In het begin is de Koning, die last blijkt te hebben van Gille de la Tourette (Elk jaar floepte het er wel eens uit. Dan riep Koning Keutel De Eerste zomaar in het midden van een koninklijk gesprek: ‘Kak, kakkerdekak en poep, pies, poep!’) maar ook woorden als ‘concours’, ‘guitig’ en ‘ontzeg’ zijn slechts een paar voorbeelden van woorden die zelfs ik mijn kinderen moest uitleggen. Niet dat mijn kinderen zo bijzonder intelligent zijn, maar ik durf wel te stellen dat ze meer verhalen en boeken te horen hebben gekregen dan de gemiddelde kinderen van hun leeftijd. Bijna iedere pagina bevatte wel een zin of deel van de alinea die voor uitleg in aanmerking kwam. Ook zijn de zinnen lang, waardoor de duidelijkheid achteruit gaat.

In mijn bescheiden mening zou een eenvoudigere manier van schrijven, eventueel aangevuld met een lichte koninklijke etiquette, beter aansluiten bij de doelgroep van kleuters en een enkele peuter. En dat is bijzonder jammer, want de avonturen van de Koning en zijn onderdanen zijn wel erg leuk, en het poepconcours is natuurlijk erg leuk gevonden.

Het grote poepconcours, Guido van Genechten
Clavis Books, juli 2012, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 15,95 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789044817744


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.