Carpaccio, salade caprese, pasta, lasagne, tiramisá¹, panna cotta, cantuccini… de Italiaanse keuken verveelt nooit! Daarom brengt Becht boeken nu, na Het grote Nutella-kookboek en Het grote pastakookboek, een echt Italiaans kookboek uit, met ruim 500 recepten uit de Italiaanse keuken. Antipasti, brood, focaccia, soep, polenta, gnocchi, pasta, risotto, lasagne, vlees- en visgerechten, groente, salades, toetjes, taart en koekjes: met dit kookboek stel je een compleet Italiaans menu samen.
De recepten komen uit heel Italie, van Valle dAosta en Trentino-Alto Adige in het noorden tot Basilicata en Apulie in het diepe zuiden. Uiteraard leveren ook de eilanden Sardinië en Sicilië een belangrijke bijdrage. Je kunt met het nieuwe kookboek dus alle kanten op: in een handomdraai stel je een Siciliaans of Toscaans menu samen, maar je kunt op een avond ook dwars door Italië reizen, met als voorgerecht bagna cauda uit Piemonte, vervolgens pasta met bottarga naar Sardijns recept, braadworst met broccoli uit Latium en als toetje Siciliaanse amandelgranita.
Evenals de twee eerder genoemde boeken is ook het grote Italiaanse kookboek eenvoudig qua opzet: de recepten worden duidelijk onder elkaar gezet, met eenvoudige illustraties om het boek wat op te vrolijken. met regelmaat kom je een sfeervolle kleurenfoto tegen, die je nog wat meer in de Italiaanse sferen brengt. De recepten zijn lekker eenvoudig, maar duren soms wat lang om te maken. Kwaliteit kost nu eenmaal tijd, en dat is dan ook inherent aan de Italiaanse keuken in mijn ogen. Genieten begint immers al bij het koken. Mijn kritiekpunt van Het grote pasta kookboek komt ook hier weer naar voren: er is geen inhoudsopgave: waar beginnen de voorgerechten, de bijgerechten, de nagerechten? Wel handig is ook hier weer de index op belangrijkste ingrediënt. Zo kun je snel en eenvoudig kijken hoe je de laatste restjes uit je koelkast kunt opmaken of snel inspelen op de beschikbare groenten bij de groenteboer. Leuk is de aanwezigheid van een register op streek: thema-mogelijkheden dienen zich aan!
Het grote Italiaanse kookboek, Alba Alotta
Becht boeken, maart 2011, 448 pagina’s, hardcover.
Prijs: 19,90 euro. ISBN: 9789023013129
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel. Online bestellen kan onder andere op:
Geef een reactie