logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het geheim van slanke mensen, Mieke Kosters

Mieke Kosters is al lang bezig met lijnen en afvallen. Een flinke uitdaging, net als iedereen die zich ooit aan dit goede voornemen heeft gewaagd. Want het oude patroon, genieten en meedoen met de meute is o, zo gemakkelijk en verleidelijk! Het viel Mieke echter op dat er ook genoeg mensen zijn die lekker slank zijn en blijven. Hoe konden zij wel bitterballen eten en toch in maatje 38 passen? Wat is het geheim van slanke mensen? Mieke kopieerde het ‘slanke’ eetgedrag en werd – met elke dag chocola en wijn – 15 kilo lichter.

Het geheim van deze techniek meldt ze je in het boek ‘Het geheim van slanke mensen’. Daarbij bewandelt ze eigenlijk twee paden, en tegenstrijdige nog wel. Aan de ene kant legt ze een heel groot deel van de verantwoordelijkheid bij jou neer, als dieetvolger. Wat je eet, waarom, hoeveel, en op welke manier. Dat is namelijk één van de grote geheimen van slanke mensen: ze bepalen het zelf. Tot hier, en niet verder! Dus niet letten op de calorieën en verschillende voedingsstoffen, gewoon matigen met wat je nu eet en een beetje opletten met ongezonde (en overduidelijk vette of calorierijke).

Een motiverend en leuk leesbaar betoog volgt, waardoor je helemaal veranderd in die mindset. Een leuke en bijzondere benadering, zo zegt ze ook zelf. Want op die manier heeft volgens haar nog geen enkel dieetboek naar afvallen gekeken! Maar wat doet Mieke vervolgens? Ze geeft voorbeelden! In leuke en grappig benoemde dagmenu’s (waaronder een chocoladedag, een luie zondag, chipsdag en een rokjesdag) waarin ze je eigenlijk vertelt wat je wel en niet mag eten. Daarbij wordt regelmatig gezegd dat dit voorbeeld toch wel leading is, en dat je er niet gigantisch veel van mag afwijken. Sterker nog: per maaltijdsuggestie staan alle calorieën achter de onderdelen van de maaltijd, met een optelsommetje om het dagprogramma op te tellen. Dat staat dan weer haaks op het eerste deel van het boek.

Nu is er helemaal niets mis met beide delen afzonderlijk. Het eerste deel vond ik prettig lezen. het is onderhoudend, opent ogen en zal je een subtiele schop onder je billen geven. Het tweede deel is een eye-opener met wat je allemaal binnenkrijgt, en kán je een goede steun geven in wat je zoal binnenkrijgt. Een vergelijk was echter handiger/functioneler geweest, en had beter gepast bij de filosofie van het eerste deel van het boek. Wat als je de calorieën van wit/tarwe/bruin/speltbrood naast elkaar ziet? Van halfvolle melk/volle melk/karnemelk? Van water/vruchtensap/frisdrank/aanlenglimonade? Niet altijd even eerlijke vergelijken (je let dan niet op de voedingswaarden), maar de tegenstrijdigheid tussen beide delen van het boek is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Mijn devies: lezen, want het eerste deel is leuk en verhelderend. Het tweede deel zal je wat houvast kunnen geven, maar gebruik het liever als leidraad. Of, als er een paar leuke dagen tussen zitten (en dat is zo) kun je ze aanhouden.

Het geheim van slanke mensen, Mieke Kosters
Carrera, januari 2013, 144 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,90 euro. ISBN: 9789048817467


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.