Recensie: Het ei van mama, Babette Cole

het ei van mama

Het ei van mama is een boek over seksuele voorlichting voor kleuters. Als kinderen vragen waar baby’s vandaan komen, vertellen ouders vaak de meest fantasierijke verhalen. Babymeisjes worden van ijs en snoep en andere zoete troep gemaakt, babyjongens van slakken, kakkerlakken en kontjes van kleine hondjes. Soms vind je ze onder een steen, of kun je ze kweken uit zaadjes. Ze komen uit een tube, of floepen uit een ei… al deze geloofwaardige reacties worden in geuren en kleuren verteld, maar ook uitgebeeld in grappige illustraties.

De kinderen in dit boekje weten het echter veel beter, en leggen het heel vakkundig uit met duidelijke (kuise) tekeningen. Die roepen soms wat gegiechel op – er komen ook blote mensen in voor – maar dat is op zich niet erg natuurlijk. Het gaat er tenslotte om dat je het onderwerp seks bespreekbaar maakt, en Het ei van mama is een prima begin om dat met jonge kinderen te doen.

In dit geval zijn het dus niet de ouders die het aan de kinderen vertellen, maar precies andersom! En daarmee wordt de basis meteen gelegd voor een mooi stukje voorlichting, zonder alle kleine fysieke details maar met genoeg informatie om te weten dat ze toch echt niet onder eens teen worden gevonden. De tekst van dit prentenboek is kort en bondig, precies goed. Er zitten nog al wat woordgrapjes in, die wellicht een stukje boven de hoofden van kinderen gaan, maar ook heel wat woorden die kinderen eerder zullen begrijpen dan hun ouders. Erg leuk dus om met kinderen te lezen.

Informatie

Het ei van mama, Babette Cole

Illustrator: Babette Cole
Davidsfonds, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 5 jaar. ISBN: 9789059084605

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.