Ouder worden komt met gebreken – dat is iets waar niemand over zal discussiëren. Bij de een zijn die gevolgen wat minder goed zichtbaar, bij de ander komen die als paddenstoelen uit de grond. Zowel lichamelijk en geestelijk verandert er nog al wat na je dertigste jaar. Dat is ook een conclusie die Arthur C. Brooks maakt in Het Beste Komt Nog, waarin hij dieper ingaat op de gevolgen en de maatschappelijke verwachtingen. Het Beste Komt Nog gaat over succes, verwachtingen, competitiviteit en prestatiedrang.
Ouder worden en succesvol zijn
Hoewel veel mensen pieken als ze jonger zijn dan dertig, verwacht iedereen van ons dat we onszelf blijven verbeteren en ontwikkelen. Dat is nog lang niet zo eenvoudig, zo blijkt uit de vele voorbeelden en onderzoeksresultaten waar Arthur Brooks mee strooit in zijn boek. De beste conclusie? Pas je verwachtingen aan en relativeer! Neem je verliezen en kijk op welke fronten je misschien beter presteert dan daarvoor. In het eerste deel van Het Beste Komt Nog gaat de schrijver dieper in op deze verschillen en drukt hij een flinke (soms iets confronterende) stempel op die veranderingen.
Aanpassingen en leeftijd
Vervolgens wordt het boek een stukje positiever. Het grootste verschil zit hem in het aanpassingsvermogen van jongeren. Die is veel groter dan – laten we zeggen – bij mensen boven de 50. Ze zijn flexibeler, passen zich sneller aan op nieuwe omgevingen en zijn fysiek veerkrachtiger. De jeugd kan nog een nachtje doorhalen of sneller schakelen tussen nacht- en dagdiensten. Dat hoef je van ouderen niet te vragen. Aan de andere kant dragen ouderen weer veel ervaring en kennis met zich mee, waardoor ze op die manier waardevolle aanvullingen zijn binnen een team. Bij veel beroepen is het juist prettig om kennis en ervaring paraat te hebben, om zo flexibeler te zijn op een manier dat de jeugd dat juist niet kan.
Ga direct naar Het beste komt nog op BOL.com.
Recensie over Het beste komt nog
Het Beste Komt Nog is niet zozeer een zelfhulpboek, maar meer ook een schreeuw naar onze samenleving, dat bizar hoge verwachtingen heeft van bijvoorbeeld het personeel. En dat is onterecht! Je kunt van een 50-jarige niet dezelfde energie en flexibiliteit verwachten van een 23-jarige schoolverlater. Toch is dat zo, wat bij veel mensen negatieve gevolgen heeft. Denk daarbij aan burn-outs en een onrustig leven. Het boek is dan ook een schreeuw naar de wereld om die verwachtingen aan te passen en te onderzoeken waar iemands kracht en talent ligt, om dat optimaal in te zetten. Gebruik die energie van de jonge garde, en de spraakzaamheid, kennis en ervaring van de ouderen.
Hoewel Het Beste Komt Nog niet al te positief begint, is het een nuttig en iets belerend boek. Er zitten genoeg wijze lessen in, maar Brooks wil soms iets te veel uitleggen en verklaren, verantwoorden en onderbouwen. Dat werkt soms goed, maar voor mij in dit boek regelmatig averechts. Het Beste Komt Nog is misschien het soort boek dat iemand helpt die worstelt met achteruitgang als de onvermijdelijke veranderingen zich voordoen. Aan de andere kant kan dit voor jongeren een soort waarschuwing zijn om hun carrière te heroverwegen om de neergang minder abrupt te maken.
Score: 7
Informatie
Titel: Het beste komt nogAuteur: Arthur C. Brooks
Uitgever: Lev boeken
Aantal pagina’s: 272
Type boek: Paperback
ISBN: 9789400517172
Prijs: 24.99 euro
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: