logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Recensie: Het ballenboek, Wim Ballieu


Het zou heel makkelijk zijn dat Wim Ballieu van zijn naam zijn handelsmerk heeft gemaakt… maar het lijkt er wel op. In de inleiding van Het Ballenboek laat hij al doorschemeren dat hij bekend is geworden met zijn gehaktballen – en volkomen terecht. Maar wil je niet naar één van de plekken waar je deze befaamde gevulde gehaktballen kunt eten? Dan maak je ze gewoon zelf! En Wim laat je zien hoe.

Gehaktbal van basis tot bijzonder

Natuurlijk is gehakt één van de meest bekende en misschien ook wel meest gegeten varianten vleessoorten. Hoewel wij het thuis vaak rulgebakken eten bij één van onze maaltijden of ovenschotels, is er ook zeker niets mis met een goede gehaktbal. Lekker op smaak gebracht en goed gebraden, is het een heerlijke vorm van comfort food. Ik moet daarbij toegeven dat ook ik daarbij soms worstel met de juiste manier van bereiden om zo’n zachte structuur te krijgen met een gebraden laagje rondom. Tips van de expert zijn dus zeker welkom om van die normale gehaktbal al iets specialers te maken.

Vullen maar!

Maar het kan nog bijzonderder: je kunt gehaktballen namelijk vullen voor het bakken! Toegegeven: dat vraagt een extra laagje voorbereiding, maar de maaltijd wordt er wel een stuk specialer door. I dit boek lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt en wat je nodig hebt om zo’n gevulde gehaktbal op tafel te presenteren. Voor je het weer til je jouw gehaktballen naar een hoger niveau door een extra laag kruiden en sauzen toe te voegen… vanuit de kern.

Ieder moment

Het ballenboek heeft een prettige opbouw, dat ook meteen de veelzijdigheid van de ‘ballekes’ laat zien. Zo begint het bij de basis voor het zelf maken van je eigen gehakt (mocht je een vleesmolen ter beschikking hebben, maar ook voor de kruiding lees je hier fijne tips en recepten). Daarna ga je aan de slag met kleine gehaktballen als voorgerecith, voor het maken van ballen voor bouillons en soepen, verschillende varianten met vlees, vis, gevogelte en ook vegetarische ballen komen aan de orde (waarbij je – heel tof! je eigen vegetarische gehakt kunt maken).


Ga direct naar Het Ballenboek op BOL.com.

Recensie over Het Ballenboek

CooleSuggesties topper

In Het Ballenboek laat Wim Ballieu je niet alleen zien hoe je de perfecte gehaktbal op tafel zet, hij laat je ook zien hoe je die gehaktbal naar een hoger niveau tilt om hem naadloos op je maaltijd aan te laten sluiten met de juiste kruiding en een smakelijke vulling. Daarmee zet je iedere dag iets bijzonders op tafel. De instructies zijn helder en prettig omschreven, de foto’s laten zien hoe het resultaat er uit zou moeten zien. Klaar om te rollen? Bakken maar!

Score: 9


Informatie

Titel: Het Ballenboek
Auteur:
Uitgever: Pelckmans
Aantal pagina’s: 200
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789463835473
Prijs: 27 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.