logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Helweek, Erik Bertrand Larssen


Erik Bertrand Larssen is een bevlogen man, die een flinke carrière heeft gemaakt in het leger. Een aspect staat hem nog altijd bij: de Helweek. Een week in het leger, een soort toelatingstest voor de Special Forces waarvan hij lid is geweest. In die week was het extreem afzien. Dagenlang rondsjouwen met zware voorwerpen, weinig eten, slapen in een natte rugzak. In die week heeft hij – naar eigen zeggen – meer over zichzelf geleerd dan in de rest van zijn leven. Over wat hij kan, en wat niet. Maar vooral dat hij meer kan dan hij eigenlijk dacht.

In de woorden van Erik: “De dagen vliegen. De weken vliegen. De jaren vliegen. Als we geluk hebben, leven we een onvoorstelbare hoeveelheid weken. Maar hoeveel van die weken kun jij je herinneren? Van welke weken heb je het meeste geleerd? In welke weken heb je iets bereikt? Welke weken waren belangrijk? Welke brachten je dichter bij je doel, je droom?” Dat zijn de vragen waar je even naartoe moet werken in de Helweek. En dat doe je natuurlijk niet alleen, want het boek vertelt in geuren en kleuren waarom je de helweek zou moeten uitvoeren, en wat je per dag zou moeten doen.

Daarnaast zijn er een aantal standaard regels waaraan je je moet houden. Zo moet je iedere dag om 5 uur optstaan, om 22:00 uur naar bed, je mag alleen maar gezond eten, je moet een uur sporten per dag – aaneengesloten. En zo zijn er nog een aantal leefregels. Per dag krijg je een opdracht aangereikt die je moet uitvoeren. Denk na over je dagindeling, stel niets uit, dat soort dingen. Stel je leven op orde, dus eigenlijk! En je zult zien dat je zonder al te veel afleiding echt bergen kunt verzetten!

Het boek neemt je mee in de belangrijkste week van je leven, van maandag 5 uur ’s ochtends tot zondagavond 22 uur. Je stapt uit je comfortzone, je doorbreekt je dagelijkse routine en leer verder reiken dan normaal. Als je tachtig jaar wordt, heb je in totaal 4160 weken geleefd. Helweek is een week die daar met kop en schouders bovenuit steekt. Meer hierover lees je opwww.helweek.nl.

Welkom in Bertrands helweek.

Helweek, Erik Bertrand Larssen
uitgeverij Boom, oktober 2014, 208 pagina’s, paperback.
Prijs: 24,95 euro. ISBN:


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.