logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Heb jij ze wel alle vijf? Marc Hendrickx en Dirk Dobbeleers

Heb jij ze wel alle vijf

In Heb jij ze wel alle vijf? volgen we twee ‘kansarme’ jongeren. Ze leren elkaar kennen in een jeugdclub, waar de kinderen regelmatig samenkomen voor verschillende activiteiten, onder begeleiding van professionele hulpverleners. De ene is het meisje Chelsea, die de sterren van de hemel zingt. Tenminste, dat vinden de kinderen van jeugdwerking De Brug. De andere is Yassim, een fervent voetballer die maar wat graag in de keuken staat.

Beiden zijn ze heel anders, maar bij allebei springt de vonk wel degelijk over vanaf het eerste moment. Maar ja: durven ze dat elkaar wel te vertellen? Door het boek heen zwermen ze wat om elkaar, bang om over hun gevoelens te praten. Chelsea is daarnaast druk bezig met een talentenjacht, Heb jij ze wel alle vijf, waarbij ze het moet opnemen tegen haar schoolrivale Phoebe. Maar Chelsea heeft niet het onbezorgde leventje van Phoebe, haar thuissituatie drukt zwaar op haar prestaties.

Yassim op zijn beurt is druk bezig om zowel een carrière te beginnen als kok, maar ook zijn voetbalcarrière wil hij maar wat graag een zetje in de goede richting geven. Dat neemt natuurlijk de nodige tijd in beslag. Maar de vraag blijft: zullen ze daar in slagen? Komen ze bij hun doelen in de buurt, en zullen ze de gevoelens voor elkaar toch verwoorden? Hoewel de hoofdmoot van het boek om Chelsea en de talentenjacht gaat, krijgt Yassim ook zeker genoeg aandacht in het verhaal.

Marc Hendrickx en Dirk Dobbeleers hebben met dit boek een schitterend en spannend boek op handen. Het speelt geheel in de Belevingswereld van de pubers, compleet met schoolsituaties en jeugdproblematiek. Het verhaal wordt deels vanuit de jeugdkring geschreven, met begeleidster Dana als leidraad, en deels vanuit de jongeren zelf. In het boek komt het rijkere Vlaamse taalgebruik duidelijk naar voren, waardoor Nederlandse kinderen er een flinke kluif aan kunnen hebben, en zeker heel wat woorden zullen leren. Het is wat minder vlot en minder in spreektaal geschreven, maar dat is zeker niet hinderlijk of vervelend. Een spannend boek, dat helemaal inspeelt op de trend van talentenjachten.

Heb jij ze wel alle vijf? Marc Hendrickx en Dirk Dobbeleers
Abimo, november 2013, 189 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,75 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789462340312


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.