logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Harde noten, Ilse De Keijzer

Harde noten 9789044817386Harde noten is een indringend boek over een meisje dat op haar nieuwe school niet geaccepteerd wordt. Sterker nog: ze wordt het mikpunt van pesterijen. Nadat haar ouders gaan scheiden (dat al een psychische wond heeft achtergelaten bij de kinderen) verhuist Kaat met naar moeder en broer vanuit een rustig en klein dorpje naar de stad. Haar broer maakt die overstap zonder problemen. Hij maakt snel nieuwe vrienden, en vind het stadse leven geweldig. Hij went ook al snel op hun nieuwe school. Kaat wordt vanaf de eerste dag gepest op school. Het begint met kleine plagerijen. De juf komt niet tussenbeide (of is zich er niet bewust van) en Kaat wordt steeds ongelukkiger. Omdat Kaat niet snel vrienden maakt, voelt ze zich een beetje een buitenbeentje. Ze speelt viool en heeft een meer artistieke beleving dan haar klasgenoten.

Na een tijdje zwakken de de pesterijen op school af, en gaan ze over in cyberpesten. Anoniem, met flinke dreigementen. Kaat voelt zich als opgejaagd wild. Durft ze haar ouders en leerkrachten in te lichten? Zal ze ontdekken wie haar die vervelende e-mails stuurt en zal ze de pesterijen kunnen stoppen? Dan neemt ze de dappere stap om haar moeder alles te vertellen. Vanaf dat moment gaat alles in een stroomversnelling, en met wat onverwachte hulp komt alles op z’n pootjes terecht.

Harde noten is een spannend en indringend verhaal over pesten. Door Kaat als voorbeeld te nemen wordt al snel duidelijk dat er niet altijd een reden hoeft te zijn om gepest te worden – eigenlijk is er niets vreemds aan Kaat. Ze is simpelweg de nieuweling, iemand die zich nog niet heeft aangesloten bij de groepjes in de klas. En als daar aan het hoofd wat plagerige types staan, tja, dan is het hek snel van de dam. Het boek wordt in derde persoon geschreven, daardoor wordt het wat minder persoonlijk als dat het vanuit Kaat zelf was verteld. Naast een alineaverdeling wordt er ook gewerkt met het inspringen van een nieuwe regel. De tekst leest daardoor wat onrustig. Een kleine misser bij de hoofdstuktitels: de handgeschreven letters (in methodeschrift) sluiten niet op elkaar aan.

Ondanks deze kleine puntjes van kritiek (die enkel betrekking hebben op de opmaak) is het een indringend boek, waaruit blijkt dat pesten je gewoon kan overkomen. Ook wordt hier duidelijk in vermeld dat het juist heel verstandig is je vermoedens en gevoelens met anderen te delen. Dan pas kan er een einde gemaakt worden aan de pesterijen. Wat hulp van bovenaf (mentor, conrector, ouders, directeur) kunnen daarbij nodig zijn. Jammer genoeg blijkt uit dit boekje ook dat de scholen ‘pesten’ vaak niet snel genoeg in de gaten hebben. Het ongeloof vanuit school komt wel wat nadrukkelijk naar voren, en dat is spijtig. Het komt de spanning in het verhaal overigens wel ten goede. Spannend boek, aanrader voor alle scholieren! Ook al wordt je zelf niet gepest, maar plaag je soms iemand om mee te doen met de groep. Het laat namelijk helder zien hoe het voelt om gepest te worden.

Harde noten, Ilse de Keijzer
Clavis Books, augustus 2012, 76 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789044817386

 


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.