logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Haas en Mol zoeken een uitweg, Hans de Beer

9789051163353 haas en mol zoeken een uitweg

Hans de beer is de bedenker van De Kleine IJsbeer. Maar Hans heeft niet stil gezeten. Zijn nieuwste boek heet Haas en Mol zoeken een uitweg. De hoofdpersoon heet Haas. Hij is de snelweg overgestoken en heeft zijn pootje bezeerd. Daardoor kan hij niet zo goed rennen, en kan hij niet meer terug naar zijn eigen bos. Aan de kant van de snelweg waar Haas nu is, wordt hij gepest. Een haas die niet kan rennen, en bovendien met een stok moet lopen – dat is toch ongehoord?

Haas is diep verdrietig, dat zul je begrijpen. Gelukkig is er één dier dat het begrijpt. Mol! Hij is super lang gepest vanwege zijn slechte ogen. Mol troost Haas, en de twee worden dikke vrienden. Ze vertellen elkaar spannende verhalen: Mol over het leven onder de grond, Haas over het leven aan de andere kant van de snelweg, waar alles leuker en mooier is. En… samen bedenken ze een plan hoe Haas weer naar de andere kant van de snelweg komt. Want om er nu overheen te rennen… dat is veel te gevaarlijk. Als alternatief besluiten ze een tunnel te graven!

Helaas gaat dat niet zonder slag of stoot. Het zand onder de snelweg is veel te zacht, de tunnel blijft instorten. Maar ze mogen rekenen op de hulp van de plagers: zij zijn een beetje jaloers geworden op de gezellige momenten en picknicks van Haas en Mol, en willen nu ook graag vrienden worden! Na lang bouwen, veel gezelligheid en stoere verhalen is het project dan toch eindelijk voltooid: de tunnel onder de snelweg is klaar. Iedereen is daar erg blij mee, en Haas en Mol blijven nog dikke vrienden.

Hans de Beer heeft met dit boek een paar bijzonder leuke en lieve dieren bedacht en geïntroduceerd aan de kinderen. Haas en Mol zijn heel eigen karaktertjes, die samenspannen en er het beste van proberen te maken. Heel herkenbaar, dat de ‘underdogs’ elkaar opzoeken en steunen. Het is ook hartverwarmend te zien dat de plagende dieren het helemaal niet zo vervelend bedoelen, en inzien dat Haas en mol ook heel erg lief en leuk kunnen zijn. Samen beginnen ze aan een geweldig project, waarbij ze de sterke punten van alle dieren inzetten.

De tekeningen in dit prentenboek zijn geweldig. De dieren behouden hun karakteristieke elementen, maar worden door toevoeging van grote handen en expressieve gezichtsuitdrukkingen toch erg menselijk. Op de illustraties, die een volle pagina in beslag nemen, zijn ontzettend veel details te vinden. Ze verdienen dus zeker veel aandacht. De teksten op de pagina’s zijn kort en bondig, maar jammer genoeg niet altijd even eenvoudig geschreven. Woorden als ‘solide’, ‘stutten’ en ‘kruk’ als wandelstok zijn waarschijnlijk echt nieuwe woorden voor de jonge toehoorders.

In Haas en Mol zoeken een uitweg komen een paar actuele thema’s aan bod: pesten, samenwerken, vreedzame school, maar ook vervuiling langs de snelweg wordt aangehaald. Het is een mooi en hartverwarmend boek, waar veel liefde in steekt – dat zie je er meteen vanaf. Een aanrader, zonder twijfel!

Haas en Mol zoeken een uitweg, Hans de Beer
De Vier Windstreken, februari 2014, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 13,95 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789051163353


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.