logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Groot wild, Dan Smith

groot wildIn een klein dorpje in Finland houden ze er nog oude tradities op na. Een jongen van dertien mag zichzelf als man bewijzen door het bos in de struinen en te jagen op groot wild. Des te groter het wild, des te groter het aanzien. Maar Oskari is een jongen die De Test zeker niet zal behalen. Dat weet hij, zijn vader, en zijn hele dorp. Hij is te klein, te zwak. Hij krijgt zijn boog nooit goed gespannen om een pijl met dodelijke kracht weg te schieten. Toch zal hij het moeten: met een grote pijl-en-boog naar het bos. Dat is de traditie, dat is De Test. Maar Oskari vind ander groot wild. Want er is een groot complot gaande, met de Amerikaanse president als middelpunt. Oskari ontdekt dat er een groep gewapende mannen in het bos land. Tot de tand gewapend, met het nieuwste wapenspul. Een tijdje later stort er een capsule neer, waarin een man zit opgesloten. In die capsule zit de President van Amerika, hulpeloos opgesloten. Zijn vliegtuig, Airforce One, is neergehaald, en de president heeft kunnen ontsnappen. Dat bleek echter precies de bedoeling, want de groep gewapende mannen blijkt te willen jagen. Op groot wild, dat niet zo wild is als een edelhert of everzwijn: de president! Dat is nog eens een kick… Maar de mannen hebben niet gerekend op Oskari, die het bos op zijn duimpje kent. Hij neemt de president onder zijn hoede, en samen gaan ze op de vlucht. Langzaam maar zeker groeit er een wederzijds respect voor de president naar de jongen en omgekeerd. Ze worden langzaam vrienden. En dat blijkt knap lastig in deze situatie, want voor beiden is het een tocht op leven en dood. Tot ze besluiten niet langer de vluchten en tot de aanval over te gaan… Groot wild is een spannend geschreven boek. Oskari is in dit verhaal een beetje de vreemde eend in de bijt: hij is enerzijds heel wijs voor zijn leeftijd, maar van de andere kant blijkt hij ook ontzettend wereldvreemd. Het duurt even voor je weet dat het verhaal zich afspeelt in Finland: persoonlijk had ik het verhaal in eerste instantie geplaatst in een Indianenreservaat of iets dergelijks. Het verhaal bevat enkele expliciete scènes en daarom niet even geschikt voor iedereen.

Informatie

Groot Wild, Dan Smith The House of Books, 222 pagina’s, hardcover. Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 13 jaar. ISBN: 9789044345964

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.