logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Grit factor, Angela Duckworth

de-grit-factor

Waar je tegenwoordig heel concreet werk had en handelde voor een appel tegen een ei (soms letterlijk) is de wereld tegenwoordig een stuk algemener en vooral abstracter geworden. Geld bestaat grotendeels alleen maar digitaal, dus de dingen die je online koopt koop je waarschijnlijk met geld dat niet eens bestaat. Ook de producten waarin gehandeld wordt zijn een stuk abstracter. het gaat veel minder op fysieke producten, en steeds meer om kennis. Als je heel intelligent bent lijkt je bedje dus gespreid. Toch blijkt dat in de praktijk heel anders te zijn, zo meent Angela Ducksworth in De Grit factor. Zij meent namelijk dat succes niet zo maar komt aanwaaien, gewoon, omdat je talent hebt.

Psychologisch

Na talloze onderzoeken, en het vergaren van gegevens uit alle fronten, is schrijfster Angela Duckworth tot die bijzondere conclusie gekomen. Interessanter is echter: waarom is talent niet de belangrijkste factor voor succes, en nog belangrijker: wat dan wel? Waarom slagen sommige mensen beter in hun leven en carrière dan anderen? Maar als je eerlijk bent zul je het vast wel kennen uit je omgeving: vrienden en kennissen die klagen over hun leidinggevenden, over de manier waarop die leidinggevenden denken dat de zaken gerund moeten worden, terwijl het uitvoerend personeel veel beter en efficiënter kan werken.

Passie

De echte rolbepalende factor, aldus Angela, zijn de factoren inspanning en passie. Zonder inspanning is je talent niet meer dan een wakkerend vuurtje, geen vlammende zee van kennis en ervaring die het zou kunnen zijn. Zonder passie weet je de warmte van je vuur niet over te dragen aan mensen in je omgeving. En ja: die warmte zou je ook kunnen afgeven als dat basisvuurtje ’talent’ niet heel erg groot is. Dan kun je met inzet en passie toch geroemd worden en dus ook succesvol worden. Dat is eigenlijk de Grit factor in een notendop! Op zo’n moment kan iemand met minder talent de talentvolle persoon overschaduwen, als die op diens lauweren rust. Wat – eerlijk is eerlijk – vaak het geval is.

Talent, passie en energie

Je kunt op verschillende manieren je eigen succes verhogen door jezelf bewust te worden van je eigen talent, je inzet en de passie die je in jezelf steekt. Dat kan soms best confronterend zijn, je moet echt actief aan de slag gaan met zelfreflectie. Geen nood: het boek helpt je daar natuurlijk een stuk mee. Via een paar testjes kun je de Grit-score voor jezelf bepalen, op een schaal van 0 tot 5. Het gros van de mensen komt niet boven de helft van de schaal uit, je resultaat als vier maakt dus een kanjer van je, waarbij je bij de top-20% van de mensen hoort.

Beginpunt

Heb je eenmaal jouw eigen Grit-factor bepaalt, dan kun je natuurlijk aan de slag om je succes te vergroten. Ook daar zal het boek je een mooie steun in de rug bieden. De heldere teksten geven je goed duiding in deze nieuwe wereld en visie van succes en slagen. Ga dus aan de slag met je eigen leven en stel haalbare doelen. In kleine stapjes leer je dat doel te bereiken en zo een succesvollere plek in het leven te behalen. Klinkt goed, niet? En dat is het ook. Bewust bezig zijn met je leven en je toekomst is allesbepalend. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor mensen uit je omgeving.


Recensie over De Gritfactor

Een interessant boek, dat je aanzet tot het vinden van je passie en je stimuleert om er helemaal voor te gaan. Dat is natuurlijk wel makkelijker als je bij een sector uitkomt waar ook je talent ligt…

Score: 7


Informatie

De Grit Factor, Angela Duckworth
Lev boeken, 368 pagina’s, paperback.
Prijs: 19.99 euro. ISBN: 9789400507944


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.