logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Grieks! Recepten voor elke dag, Georgina Hayden


Soms gaat er echt iets verloren tijdens de vertaling. Zo heet Grieks! van Georgina Hayden eigenlijk Greekish. Grieksig. Dat klinkt natuurlijk voor geen meter in het Nederlands – en ik snap dat de vertaler dit heeft laten schieten, maar jammer is het wel. Want in de inleiding legt Georgina uit waarom dit kookboek niet echt Grieks is, maar ‘Grieksig’. Vanuit haar Grieks-Cypriotische achtergrond heeft Georgina een goede basis van de Griekse keuken, maar in het drukke leven (en de Britse supermarkten) is het lang niet altijd mogelijk om ook echt zo te koken. De recepten zijn dus aangepast naar alledaagse recepten – vereenvoudigd voor een snelle culinaire reis naar het zonnige Griekenland.

Verrassende recepten

De aanpassing van de Griekse keuken is bijzonder en zeker verrassend. Want laten we eerlijk zijn: de Griekse keuken staat toch vooral bekend om de vele vleesgerechten die we hier in de Griekse restaurants tegenkomen. En niets is minder waar! Georgina laat zien hoe veelzijdig (en vegetarisch 😉 ) de Griekse keuken kan zijn. Natuurlijk om je ook meer dan genoeg vlees- en visgerechten tegen in dit kookboek, maar kleine bijgerechten als gepofte aardappels of auberginetaart laten zien dat het ook zeker anders kan. Super tof vind ik de variaties op bepaalde recepturen, zoals de vele mogelijkheden om de baklava-smaak te verwerken in cake of taart. Ook spinazie komt regelmatig voorbij, in allerlei vormen en combinaties.

Slow kitchen

Het is wel belangrijk om te weten dat lang niet alle recepten in een half uur op tafel staan. Soms heb je even nodig om de gerechten te garen (een uurtje koken of oventijd is echt geen uitzondering), maar gelukkig zijn de recepten wel eenvoudig om te maken en kost te voorbereiding je aanzienlijk minder tijd. Je kunt dus makkelijk vooraf al de nodige voorbereidingen treffen, om ze op de dag zelf af te bakken of gaar te koken. Die tijd heb je de handen dus weer vrij!


Ga direct naar Grieks – recepten voor elke dag op BOL.com.

Recensie over Grieks – recepten voor elke dag

Het kookboek Grieks! Recepten voor elke dag neemt je mee naar de mediterraanse smaken van Griekenland. Naar de multiculturele mengelmoes van stijlen, structuren en ingrediënten. Waar kaas en citrusvruchten meer dan regelmatig voorbijkomen, zoet en zout elkaar op je bord afwisselen en waar je iedere dag weer naar zult grijpen om nieuwe recepten uit te proberen. Klaar voor spinazie, aardappelen, honing en citroen? De recepten van Georgina Hayden zullen je in alle opzichten bijstaan. Lang niet alle recepten hebben een inleiding, maar wel een sfeervolle foto. De ingrediëntenlijst is duidelijk en toegankelijk, maar de stappen zijn soms wel heel groot. Soms bestaat een recept uit slechts twee paragrafen – die hadden we liever beter uitgesplitst gezien!

Score: 8


Informatie

Titel: Grieks – recepten voor elke dag
Auteur:
Uitgever: Good Cook
Aantal pagina’s: 282
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789461433138
Prijs: 27.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.