logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Greenpan – de pan met de gezonde anti-aanbaklaag

Koekenpannen staan momenteel in een beetje een dubieus daglicht. Dat komt vooral omdat de bekende anti-aanbaklaag ontzettend ongezond blijkt te zijn zodra deze barsten gaat vertonen of een beetje beschadigd is. En zeg nu zelf: heb jij thuis zo’n pan in huis die zonder krassen of beschadigingen is? Dat dacht ik ook: ze blijken weliswaar goed te werken tegen aanbakken, maar absoluut niet stootvast. Dat kan beter, dachten ze bij Greenpan, en na jaren ontwikkelen introduceerden ze in 2007 hun eerste pannen met een onschadelijke anti-aanbaklaag. Greenpan gebruikt namelijk een keramische laag om de pannen te beschermen, dat hoofdzakelijk gewonnen wordt uit zand!

De greenpan

De pannen van greenpan zijn er in veel verschillende vormen en maten, van 20 centimeter koekenpannen tot flinke pannen van 30 cm, maar ook hapjespannen, wokken, braadsledes, grillpannen, vispannen… eigenlijk voor alles wat je kunt bakken op het fornuis hebben ze een speciale pan ontwikkeld. Daar hoef je dus zeker niet op mis te grijpen! De pannen zelf zijn gemaakt van aluminium: een ontzettend goed geleidend materiaal dat je bovendien op iedere bron kunt gebruiken. Zoek je een koekenpan voor op inductie? De Greenpan moet je hebben 🙂

Bakken in de praktijk

Nu is het zo dat de Greenpan pannen een ontzettend goede anti-aanbaklaag hebben. Zo goed zelfs, dat we de aardappels gewoon heen en weer konden schuiven tijdens het bakken… zonder boter. Er zijn er zelfs een paar gewoon uit de pan geschoven, omdat ik gewend was om toch wel wat kracht te zetten op mijn oude, stroeve, koekenpannen. Dat was wel even schrikken! In positieve zin, overigens. Wie had gedacht dat je gewoon kon bakken zonder boter of olie? Het kan natuurlijk wel: in principe krijg je bij gebruik van boter wat mooiere resultaten dan zonder boter, omdat het vet zich hecht aan het oppervlak en de producten egaler kleurt, maar het hoeft dus niet.

De test met eiwitten

Als je een pan wil testen op zijn anti-aanbakkwaliteiten, moet je iets hebben met veel eiwitten. Vet vlees, bijvoorbeeld, zoals bacon of spek, is normaal gesproken een ramp om te bakken. Het laat zo’n bizar laagje na in de pan, omdat de eiwitten zich aan de pan hechten en gaan verbranden. Daar had ik bij de Greenpan absoluut geen last van. Die zou je zo terugzetten in de kast – nou ja, een doekje erdoor voor de zekerheid dan maar… Dat geeft zeker aan hoe goed de kwaliteit is van de keramische anti-aanbaklaag.

In de oven

Je kunt een koekenpan natuurlijk gebruiken op het fornuis (iedere gewenste warmtebron, zelfs), maar je kunt ze ook in de oven gebruiken. Lang niet iedereen doet dat – en ook lang niet alle pannen zijn daar geschikt voor – maar de Greenpans kunnen wel in de oven gebruikt worden. Zo kun je bijvoorbeeld varkenshaasjes aanbakken en op een lagere temperatuur in de oven garen. Of wat dacht je van een tarte tatin, waarbij je eerst karamel maakt, fruit aanbakt en alles, bedekt met bladerdeeg, in de oven laat bakken? Ook hier komt de anti-aanbaklaag trouwens prima van pas 🙂

Conclusie over Greenpan

De Greenpan is een geweldig alternatief voor de standaard koekenpannen met de gevreesde anti-aanbaklaag. De keramische laag werkt subliem. Bovendien is de pan geschikt voor alle warmtebronnen en kun je hem bovendien gebruiken in de oven. Je kunt er dus echt alle kanten mee op! Daarbij ziet de pan er ook nog eens heel stoer uit en kun je kiezen uit een aantal verschillende ontwerpen, van pannen met een metalen handvat tot een handvat van imitatiehout. Zo kies je met gemak een pan die past bij je stoere servies

Door:
Score: Greenpan krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Greenpan koekenpan, Greenpan
Klik hier voor de
Prijs: vanaf 14.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.