Kinderen hebben altijd moeite met klokkijken en de dagen van de week. Het is ook een heel erg abstract principe, ondanks dat het zo belangrijk is voor de structuur en regelmaat. Op school krijgen ze die structuur dan ook al snel aangeleerd: de dagen van de week krijgen vaak een kleur toegekend, ochtend en middag worden van elkaar gescheiden, en ook worden de seizoenen van elkaar onderscheiden in de projectweken.
Maar ook thuis kun je er aandacht aan schenken, en je kunt zo verder helpen. Met de kalenderklik van Goula, bijvoorbeeld. Daarop staan verschillende tijdselementen vermeld. Prominent aanwezig is de klok. Daarop staan niet alleen de cijfers 1-12 op vermeld, maar ook de onderverdeling in 60 minuten. Dat geedt de kinderen een enorme steun, Voor oudere kinderen staat er op de binnenring bovendien nog de verdeling van 13-24, om de uren na de middag weer te geven. De wijzers zijn van hout, en eenvoudig te draaien. Bij de 3, 6, 9 en twaalf staat een cirkeltje, waarbij telkens een kwart extra gevuld wordt. Misschien een beetje veel om mee te beginnen, maar je kunt de verschillende elementen langzaamaan uitleggen en uitbreiden.
Links van de klok vind je de dagen van de week. In hoofdletters (minpunt!) maar ook met verschillende kleuren en een puntjesaanduiding. Grappig genoeg is de kleurenverdeling hetzelfde als onze jongens in hun kleuterklas hebben aangeleerd. Jammer genoeg kun je de kleuren niet makkelijk aanpassen: wordt er op jullie school een andere codering gebruikt, dan is dat niet mogelijk. Met een schuifje kun je aangeven welke dag van de week het is.
Rechts van de klok vind je de maanden van het jaar, ook weer geschreven in hoofdletters. Ze staan allen op een gekleurd vakje. Die kleuren komen terug op een kleine wijzerplaat, onder alle maanden. Daarin staan – hoe toepasselijk – de seizoenen! Zo kunnen kinderen langzaam maar zeker bekend raken met alle aspecten van tijd, niet alleen de klik, maar ook de dagen, maanden en seizoenen. Een handig hulpmiddel, maar wel een waar je tijd in moet steken. Dagelijks bijwerken van de dagen, koppelen aan maanden en seizoenen, en zelfs aan het weer, want onder op de kalenderklok staan ook nog eens de meestvoorkomende weersvormen. in kleine letters geschreven, dat dan weer wel.
De Goula kalenderklok is schitterend vormgegeven, helemaal van hout en mooi afgewerkt. Een nadeel is dat er heel veel op staat: kinderen kunnen overweldigd worden door de informatie. Ook zijn de kleuren van de weekdagen niet aan te passen, waardoor je ‘m niet kunt aanpassen aan school. Een vreemde keuze is het uitvoeren van bepaalde woorden in hoofdletters in plaats van kleine letters.
Kalenderklok, Goula
Prijs: 20 euro
Speelgoed en spellen koop je bij: