logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Goody Good Stuff natuurlijke snoepjes zonder gluten, lactose en gelatine

Ben jij ook helemaal into het gezonde eten? Powerfoods, juices en frisse salades zijn inmiddels ondenkbaar in ons wekelijkse menu. Maar daarbij is bijna nooit ruimte ingepland voor ons zoetekauwen. Hoewel er gezonde recepten zijn waar je zelf mee aan de slag kunt geeft het soms gewoon voldoening om een zakje open te trekken en lekker te snoepen. Sta je weer eens voor het snoepschap, houd je ogen dan open voor Goody Good Stuff. De snoepjes zonder gluten, lactose en gelatine, waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke kleur- en smaakstoffen.

goody good stuff-4154

goody good stuff-4157Dat vraagt natuurlijk om een stukje onderzoek! En inderdaad, op de verpakking kunnen we niets vinden dat wijst op de aanwezigheid van lactose of gelatine. Wel staat er op vermeld dat er sporen van tarwe (en in dit geval ook gluten) in kunnen zitten, maar dat de onderwaarde van 20mg per 100 gram daarbij niet bereikt worden – de snoepjes passen dus in een glutenvrij dieet. Wel vallen een paar namen op als de zuurteregelaar trinatriumcitraat en de kleurstoffen anthocyaninen, die natuurlijk een eigen E-nummer hebben (E331 en E163, om precies te zijn). Slim van de producent om de betreffende E-nummers niet te vermelden, aangezien consumenten hier structureel voor zijn bang gemaakt, maar jammer dat het moet. Want: meer dan genoeg E-nummers zijn gewoon natuurlijke bestanddelen! Ze dienen om op Europees niveau te kunnen communiceren, om aan te tonen dat de betreffende grondstoffen gewonnen zijn op een door Europa goedgekeurde wijze. Dat sommige mensen overgevoelig blijken te zijn voor bepaalde E-nummers wil niet betekenen dat deze stoffen slecht zijn. Sommige mensen zijn immers ook ontzettend overgevoelig voor gluten of lactose, of zelfs levensbedreigend allergisch voor pinda’s of schaaldieren. Tot zover mijn kleine pleidooi en bescheiden mening over E-nummers.

In de snoepjes wordt, zoals de verpakking netjes vermeld, geen gelatine gebruikt. Gelatine is een mengsel van collageen, dat gewonnen wordt uit dierlijk materiaal. De snoepjes zijn en blijven gums, dus hoe krijgen ze hun gummy structuur? Welnu: als geleermiddel worden gellangom (E418) en carrageen (E407) gebruikt. Beide stoffen zijn volledig plantaardig, en dat zie je in dit soort snoepjes niet vaak. Jammer, want het geeft de snoepjes een unieke structuur. Zo zijn ze een stuk makkelijker door te bijten, en blijven veel minder plakken aan je tanden.

Er zijn zes verschillende snoepsoorten van Goody Good Stuff, die we hieronder kort zullen bespreken.

De Koala Gummy Bears zijn natuurlijk heel erg schattig en lief. Ze zitten met verschillende smaken in de verpakking, en dat levert een kleurrijk geheel op. De structuur van de snoepjes is zoals gezegd zacht, en het is eerlijk gezegd wel even raden geblazen naar de fruitsmaken. Die is namelijk een stuk subtieler dan bij de bekende gomberen. Daardoor is de smaak niet dominant aanwezig, en dat is prettig.

Zo ook bij de Summer Peaches en de Cheery Cherries Hierbij is de perzik- en kersensmaak wel duidelijker aanwezig. De Summer Peaches hebben een fijn suikerlaagje, en zijn ook wat zachter dan de Cheery Cherries en de Koala Gummy Bears. Daardoor hebben ze naar mijn mening een fijner mondgevoel. De Cheery Cherries daarentegen zijn juist wat vaster, zelfs iets vaster dan de koalabeertjes.

De Cola Breeze is ook voorzien van een fijn suikerlaagje, en heeft een subtiele colasmaak. Dit zijn de zachtste snoepjes binnen het assortiment van Goody Good Stuff. Ze smelten bijna in je mond! Het suikerlaagje heeft een fris bijsmaakje meegekregen, wat inderdaad wel wat weg heeft van cola. De flesjes zien er leuk uit, met zo’n tweedeling in de kleur.

Ben je juist wel fan van het zuur? Dan is de Sour Mix&Match iets voor jouw. Ze hebben geen kakenkrampend zure smaak, het zoete overheerst daar te veel voor. Maar zuur zijn ze zeker! Dit zijn de hardste snoepjes binnen het assortiment van Goody Good Stuff. Maar: dat moet je relatief zijn, want de snoepjes voelen dan misschien wel heel stevig aan in je mond, je bijt ze zonder enig probleem door. Ze zijn niet taai, gewoon stevig. De snoepjes hebben ook leuke en frisse kleuren.

Kun je niet kiezen? Dan zijn er de MIX BAG uitdeelzakjes. Daarin zitten zakjes Koala Gummy Bears en Cola Breeze.

Of jij ze lekker gaat vinden? Dat is natuurlijk niet te beantwoorden. Je moet ze in ieder geval zeker een kans geven, want gezonder snoepen dan dit gaat je niet lukken – en zijn ze ook nog eens erg lekker!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.