logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Goeroe, Elfie Tromp

9789048816866_1 goeroe

Het boek Goeroe is lastig in een hokje te plaatsen. Is het een boek vol zwarte humor, sarcastische sneren of juist platvloerse, makkelijke humor? Het stuitert een beetje tussen die drie genres, en is daarmee best leuk om te lezen. Je leest het ‘levensverhaal’ van Elfie zelf. Elfie heeft als kind al visioenen waarin ze het grootste medium van Nederland is. Wanneer ze iemand van ms lijkt te hebben genezen, rijst haar spirituele ster snel. Ze wordt bedolven onder fanmail, dubieuze voorstellen en kritiek van ongelovigen. Elfie heeft advies nodig en gaat op zoek naar haar idool Jomanda, het medium in de blauwe jurk. Maar niets is wat het lijkt tussen hemel en aarde. Ook idolen niet.

Zoals je hier al ziet, is het vanuit een derde persoon geschreven, wat best vreemd is als de naam van de hoofdpersoon dezelfde als die van de auteur. Ik had het veel grappiger gevonden als het juist vanuit een ik-persoon is geschreven. Zelfs dan kun je een heel bont verhaal opschrijven, denk maar eens aan de autobiografie van Salvador Dalí, die eenzelfde soort hoogdravend schouderklopperij op papier zette. Zonder kritische noten naar de spirituele wereld, want die noten zorgen wel eens voor een plaatsvervangende schaamte. Vooral Jomanda moet er flink aan geloven, en de vraag is of dat nu wel altijd terecht is. Niet alleen Jomanda, ook verschillende spirituele stromingen moeten er aan geloven, en worden via vreemde constructies en soms misselijkmakend omschreven passages aan elkaar gepraat. Want als Elfie kan choqueren, dan zal ze het zeker niet laten.

De schrijfstijl van Elfie is ‘bijzonder’. Het boek draait om Elfie, en dat is na het eerste hoofstuk al meer dan duidelijk. Om één of andere manier komt dat erg duidelijk naar voren, ik kan er niet echt een vinger op leggen. Misschien omdat de naam Elfie veel voorkomt op iedere pagina? De zinnen zijn kort, bondig en helder geschreven. Zonder schroom, zonder opsmuk. Daardoor leest het boek vlot en snel. Ben je niet snel van stuk gebracht, of heb je juist helemaal niets met het spirituele? Dan heb je in dit satirische boek Goeroe een prettig boek in handen.

Goeroe, Elfie Trump
Lebowski Books, april 2013, 254 pagina’s, paperback.
Prijs: 17,50 euro. ISBN: 9789048816866


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.