logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Goed gezaaid, Angelo Dorny

goed gezaaidHet tuinseizoen kan bijna weer beginnen. Of beter: het moestuinseizoen staat weer voor de deur! Een spannende periode, waar veel ervaren en jongbakken kwekers zich aan laten welgevallen. Het is ook werkelijk een magisch iets, om te kunnen eten wat je zelf hebt gezaaid, gekweekt en geoogst. Maar als redelijk ervaren moestuinier weet ik ook dat er van alles en nog wat mis kan gaan. Alle kennis en ervaring is meegenomen. Angelo Dorny is daarbij een echte vraagbaak voor alles wat groeit en bloeit. In het boek Goed Gezaaid vertelt hij van 50 verschillende groenten en kruiden hoe je ze van zaadje naar etenswaardig brengt.

Het hele proces

Angelo vertelt in Goed Gezaaid over veel meer dan alleen hoe je de 50 meestgekweekte gewassen grootbrengt. Tussen de bedrijven door lees je namelijk ook over hoe je bepaalde zaadjes moet kweken, en ook hoe je die zelf herkent. Dat is kennis die je natuurlijk ook weer kunt gebruiken bij andere gewassen. Een dankbaar leermomentje! Maar er is natuurlijk nog veel meer. Want wanneer begin je binnen met opkweken, en wanneer ga je meteen buiten aan de slag? Van aardappel tot wortel, van koriander tot mais – lees stap voor stap hoe je die groenten in ons koude en soms natte klimaat tot grote hoogtes kunt kweken.

Helder

Het boekje Goed Gezaaid is een geweldig naslagwerk voor iedere moestuinier. De verschillende gewassen staan netjes op alfabetische volgorde vermeld, en hebben eenzelfde heldere opbouw. Per gewas staat een duidelijke omschrijving vermeld, met de belangrijkste kenmerken. Soms zijn die kenmerken gewoon eigenschappen, maar vaker nog zijn het tips over het ontkiemen, opkweken en beschermen van de verschillende plantjes. De gevaren, mogelijkheden en kansen die vermeld staan klinken vaak bekend, maar ik heb ook al de nodige onbekende feitjes gelezen. Bij ieder plantje staat een duidelijke lijntekening en een stukje schrijfruimte voor je eigen notities. Heb je meteen een soort dagboekje bij de hand!

Conclusie over Goed gezaaid

Goed gezaaid is een geweldig naslagwerk voor je moestuin. De 50 meestvoorkomende gewassen worden kort en bondig besproken met praktische tips over water geven, zaaien, verzorgen en oogsten. Als het nu nog niet lukt… Door: Score: Goed gezaaid krijgt 5 van de 5 punten.

Informatie

Goed gezaaid,
Illustrator: Isabelle Geeraerts KNNV Uitgeverij, 124 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789050116138. Prijs: 14.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.