logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Gnomeo and Juliet, Disney

Betreed de geheime maar o zo bijzondere wereld van tuinkabouters in Gnomeo & Juliet. Gnomeo & Juliet is een frisse en vrolijke versie van een van de meest tijdloze verhalen ter wereld: Romeo en Juliet. Dat had je niet gedacht, hè? Zoals we van Disney gewend zijn is er een redelijke sterrencast aanwezig die de stemmen op zich hebben genomen, zoals Emily Blunt, James McAvoy en Sir Michael Caine. Voor de muziek hebben ze (succesvol) even lief gekeken naar een oudgediende, Sir Elton John. Dat zijn al een flink aantal ingrediënten die bijdragen aan het succes van deze topfilm. Want naast de uitstekende animaties (waarbij ook de mensen geloofwaardig zijn geanimeerd, en gemengd worden met live action filmfragmenten) en minutieuze aandacht voor de kleinste details, zijn ook de stemmen en de muziek natuurlijk een bepalende factor voor het wel of niet slagen van een film. En natuurljik het verhaal, laat ik dat niet vergeten. Maar dat verhaal is natuurlijk al beproefd: het gaat al een tijdje rond. Een aantal mensen hebben het gelezen, en er soms een leuk stukje over geschreven op school, of er een spreekbeurt over gehouden. Toen de mensen eindelijk klaar waren met het werkje van W. Shakespeare is het team van Disney er op losgegaan om hun visie erop te geven. Inclusief kritieken die mensen ook al eeuwenlang hebben gespuid. En dat resulteerde in deze film, waar kleine keramieken wezentjes hun eigen verhaal beleven, en Shapespeare slechts een cameo mag vervullen.

Gnomeo en Juliet zijn verwikkeld in een burenvete en moeten net zo veel obstakels zien te overwinnen als hun naamgenoten. Maar kan dit jonge stel toch gelukkig worden tussen de flamboyante roze flamingo’s en epische grasmaaierraces? Niemand weet echter waarom de vete in stand wordt gehouden, en überhaupt hoe de vete ooit is begonnen. Een ding is duidelijk: de roodmutsen (Nederlandse cast) haten de blauwmutsen (Belgische cast), en dat is volkomen wederzijds! Zodra de mensen uit zich zijn zitten ze elkaar dan ook op alle denkbare manieren dwars. En die acties zijn niet voor de poes! Ze verwoesten planten, houden races, bekogelen elkaar met bessen en vruchten… Totdat de jonge Gnomeo kennismaakt met de charmante Juliet. Op dat moment raken ze beide op slag verliefd. Beiden worden ze bijgestaan door een kamermeisje (oké, kamerkikker) en een huisdier (uhm… huispaddenstoel) die beiden zorgen voor de nodige komische intermezzo’s. Hierdoor ontstaat er een uiterst onderhoudende film, waarin actie, komedie, romantiek en een vleugje drama en spanning elkaar in een razend tempo afwisselen. Daardoor is het ook echt een film voor jong en oud. Want zoals Disney betaamt is er humor voor iedere leeftijd te vinden: van 3 tot 103. Een topfilm, die nog vaak on onze blu-ray speler zal verdwijnen!

Gnomeo and Juliet, Walt Disney

Tijdsduur: 84 minuten, Tekenfilm.
Leeftijd: Voor alle leeftijden
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 23 euro), Blu-ray (ca. 30 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.