logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Global Strike, Chris Ryan

De afgelopen jaren komen er steeds meer ‘boeken voor mannen’, waarbij het leger of ex-soldaten een heel belangrijke rol spelen. Spionage, veel geweren en explosieve actiescènes staan centraal in dit soort boeken. De ene schrijver gaat er wat beter mee om dan de andere, moet ik bekennen. Het is ook een lastig genre, want iedereen wil iets anders. De een wil feitjes en kennis, wapenfeiten en bouwjaren, de ander wil een slimme spion en weer een ander stap voor stap omschreven handgemenen tussen boef en held. Chris Ryan weet met zijn nieuwste boek, Global Strike, een mooi compromis te sluiten tussen deze drie componenten, waardoor je niet alleen een razend snelle pageturner hebt, maar ook nog eentje die je onbedoeld naar het puntje van je stoel laat schuiven!

Rechtlijnig

Nu moet ik wel zeggen dat je Global Strike niet moet lezen vanwege het spannende en verrassende plot, hoewel er tegen het einde wel een leuke twist in het verhaal verweven zit. Het gros van het boek is tamelijk voorspelbaar. De kracht zit hem dan ook in de spanning en de vlotte vertelling van het hele gebeuren, dat niet meer dan een paar dagen in beslag neemt. Het verhaal draait om de ex-SAS ‘operators’ John Porter en John Bald. Het zijn grove, ruwe mannen, die stiekem een heel klein hartje hebben. Ze dragen Engeland een warm hart toe en zijn trouw aan iedereen die ooit bij ‘het regiment’ gezeten heeft. Beiden hebben een roerige geschiedenis en worden een beetje beschermd door MI6… en soms ook ingeschakeld voor lastige klussen.

Geheim agent aan lager wal

Zo worden Bald en Porter ingeschakeld op het moment dat een ex-spion, Charles Street, in gevaar komt. Deze spion is jaren geleden uit MI6 gezet en probeert nu nog altijd zijn hoofd boven water te houden. Na lang speuren en diep graven heeft hij een hele verzameling feitjes verzameld die hij aan de Amerikaanse geheime diensten wil verkopen. Daartussen zit eengeheim dat de Amerikaanse president de kop kan kosten. Maar daar hebben de Russen ook oren naar, evenals MI6. Dus worden Porter en Bald eropaf gestuurd om Charles Street op te sporen en te beschermen. Dat is nog niet zo makkelijk gezegd als gedaan!

Persoonlijk

Tussen alle spannende geweldsituaties leer je Porter en Bald ook steeds beter kennen. Porter heeft het moeilijk met zijn alcoholverslaving, die hij jaren geleden heeft overwonnen… toch linkt overal de alcohol. Bald wijst hem daar telkens op, maar schroomt niet om zijn behoefte aan drank niet onder stoelen of banken te schuiven… alsmede zijn seksistische opmerkingen naar het vrouwelijk geslacht. Dat geeft de beide heren een menselijk gezicht, een kwetsbaarheid waardoor ze allebei op hun eigen manier sympathiek overkomen, ondanks het feit dat Bald en Porter vrij vlak blijven.

Ga direct naar Global Strike op BOL.com.


Recensie over Global Strike

Global strike is een echte pageturner voor mannen die houden van de nodige actie en spektakel in een boek. Je reist met Bald en Porter de hele wereld rond, zoekend naar een ex-spion en diens geheimen. Als die eenmaal boven water komen, komen ze voor een heerlijk duivels dilemma te staan. Global Strike bevat veel geweld, helder omschreven situaties en veel gevechten met het nodige wapentuig. Daarbij lees je dat Ryan zelf ‘in het vak’ heeft gezeten en weet waar hij het over heeft. Kleine details laten zien dat hij snapt wat er toe doet voor je een gevecht binnenstapt en tijdens de strijd zelf. Geen poespas, flinke vaart en knallen maar!

Score: 8


Informatie

Global Strike,
Illustrator: nvt
Uitgever: Boekerij, 400 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789022590355. Prijs: 15.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.