logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wie ga je bellen? Ghostbusters!


ghostbusters 2016De afgelopen jaren stonden bol van de remakes van klassiekers. En ja, ook Ghostbusters (de eerste film, althans) behoort daartoe. Toch zijn er fikse wijzigingen gemaakt in het originele script, die soms goed uitpakken, en soms een stuk minder. Eén van ed belangrijkste elementen in de film is de enorme chaos die er in is aangebracht. Mede dankzij Melissa McCarthy ontstaat er een soort hectiek die niet snel goed te praten is. Toch pakt het bij Ghostbusters vaak goed uit.

Het verhaal

De film draait eigenlijk om Erin Gilbert (Kristen Wiig) en Abby Yates (Melissa McCarthy). In het begin van de film maak je kennis met Erin, die probeert voet aan de grond te krijgen als docent bij een universiteit. Dat plan komt op losse schroeven te staan als ze ontdekt dat een boek uit haar verleden is uitgegeven. Ze schreef dat boek samen met Abby Yates, en gaat over het bestaan van geesten en spoken. Niet het materiaal waar je als docent me gekoppeld wil zijn, en zodra het nieuws bekend wordt is ze dan ook op staande voet ontslagen. Juist op dat moment ontdekken ze dat geesten echt bestaan, en opgejut door een professor op televisie gaan ze dat bewijzen ook. Gelukkig wil Yates’ assistente, de supercoole en bizarre nucleair ingenieur Jillian Holtzmann (Kate McKinnon), aan het project meewerken. Zij is degene die de wapens en vallen gaat ontwerpen, maar zorgt bovendien voor de stoere noot in het verhaal.

Extra hulp

Om wat extra voeten aan de grond te hebben zoekt het team naar wat meer kennis en girl power. Die vinden ze in de metrowerknemer Patty Tolan (Leslie Jones), die in de metro te maken krijgt met een kwaadaardige geest. Mede dankzij Patty ontdekken de dames Ghostbusters dat er een bizar plan gesmeed wordt om de wereld te laten overspoelen door geesten en demonen. Die worden langzaamaan in de wereld gelaten door een man die tot nu toe als nerd werd betiteld en door niemand werd aangekeken. Hij zint op wraak in de meest wrede zin. Zal het de Ghostbusters echter lukken om Rowan (Neil Casey) te stoppen voor de demonen in de wereld worden losgelaten?

Actie en komedie

Wat Ghostbusters 2016 niet echt voor elkaar heeft weten te krijgen, is de mix tussen actie en humor. Sommige momenten zijn bijna slapstick-achtig, andere momenten vol van actie. Dat was in de originele film toch een stuk beter voor elkaar – daar lagen beide elementen dichter bij elkaar. Toch worden er heel wat knipogen uitgedeeld naar de eerste film, en dat is wel echt tof. Alle oude acteurs komen even langs in een kleine rol, daar is het dus naar zoeken. Ook komen de iconische scenes uit de oorspronkelijke film terug, maar dan in een nieuw jasje. Jammer is het schreeuwerige karakter en het vele ectoplasma-braken. Dat was wat mij betreft echt niet nodig, het maakt de film een tikje puberaal.

Conclusie over Ghostbusters

Een stoere film met vooral Jillian als mijn favoriet. Dat de Ghostbusters ineens vrouwen zijn vind ik helemaal niet erg, dat het niveau naar een wat puberaal niveau zijn gezakt vind ik wat minder. Veel ‘gore’ en braken, flauwe grappen en schel geschreeuw… maar ook met een fikse upgrade en geweldige knipogen. Een must-see voor de oude garde, en ik hoor graag wat de jongere garde van deze nieuwe Ghostbusters vind! Door: Score: Ghostbusters krijgt 3.8 van de 5 punten.