logo-liggend-wit-donkerblauw

Spannend en futuristisch: Ghost in the Shell


Ghost in the shell – ouderen onder ons kennen die titel vast wel van de serie strips, tekenfilms en computergames die onder deze naam zijn gemaakt. Toch was het er nog niet van gekomen om er ook een film van te maken. Het verhaal was simpelweg grafisch te ingewikkeld om het te maken wellicht, maar voor de Japanners was het ook wel een titel die hen hoog in het vaandel stond – daar moet je niet al te veel aan rommelen. Toch is het gebeurd, met niemand minder dan Scarlett Johansson in de hoofdrol. Tja, dan heb je toch al een streepje voor!

Futuristisch to the max

Het verhaal van Ghost in the shell speelt zich af in de verre toekomst. Jaren verder dan nu. Of niet, je weet het eigenlijk niet zo goed. Er wordt met geen woord over gerept, en dat maakt het wel een beetje mysterieus en een tikje geloofwaardig. Mensen maken in deze toekomst dankbaar gebruik van technische protheses. Gehandicapten gebruiken ze om eindelijk weer te kunnen doen wat ze altijd deden, maar ook gewone mensen maken gebruik van protheses vanwege hun buitengewone eigenschappen. Ze worden er beter van. Deze techniek staat nog in de kinderschoenen. Sommigen omarmen de techniek met alle ledematen die ze hebben, anderen zien er van af – en dan is er natuurlijk een groep die pertinent tegen is.

Experimenten

Zoals dat gaat met nieuwe technieken zijn er altijd een paar mensen die proberen het onderste uit de kan te halen. Ze gaan net een stapje verder dan de gangbare moot. Zo is er bijvoorbeeld het bedrijf dat een flinke sprong verder gaat en een menselijk brein in een robot wil plaatsen. Tja, dan ga je inderdaad een heel grote sprong naar voren! Helaas mislukt het meer dan eens – eigenlijk is Major (de rol van miss Johanssen) eigenlijk de eerste waarbij het is gelukt. En hoe! D’r is weinig wat niet aan haar klopt… anyway – de manier waarop ze dit experiment zijn aangegaan is echter niet zo netjes. Deze vrouwelijke vechtmachine is dan misschien state-of-the-art, maar over haar verleden wordt angstvallig gezwegen. Dat levert flink wat vraagstukken op. Zeker wanneer er een man opstaat die bekend staat als dé hacker van deze tijd. Wie schuilt er achter hem? Major gaat – samen met haar team van Section 9, op onderzoek uit.

Conclusie over Ghost in the shell

Dit is echt een film voor liefhebbers van sci-fi en futuristische verhalen. Het verhaal steekt nogal lastig in elkaar en dat zorgt bij de film voor een paar sprongen en wendingen die niet altijd even logisch zijn. Grappig is dat dé baas van Section 9 alleen maar Japans spreekt – wel een dingetje van anime-reeksen, maar dat de rest gewoon Amerikaans spreekt. Je ziet ook mooi de culturele verschillen tussen de westerlingen en de Japanners, op cultureel gebied is er dus veel te beleven. Het verhaal komt niet helemaal uit de verf, maar is wel mooi en technisch knap verfilmd. En tja… Scarlett… Door: Score: Ghost in the shell krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Ghost In The Shell, Universal Pictures
Tijdsduur: 01:42, sci-fi. Leeftijd: vanaf 12 jaar.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.