logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Gezag, Mark van Vugt en Max Wildschut


gezag-mark-van-vugt-9789400501959-voorkant

Heb jij zo’n autoritair baasje als leidinggevende? Zo’n mannetje dat het gewoon heerlijk vind om te laten zien dat hij hoger op de ladder staat, dat hij het kan maken om maar wat opdrachten uit te delen? Dat weet jij als geen ander dat zo’n kereltje misschien wel gehoord wordt, maar indien mogelijk ook flink ondermijnd wordt in zijn gezag, en in ieder geval niet het respect krijgt dat hij meent te krijgen. In moderne organisaties werkt deze stijl niet meer: mensen zijn mondiger, weten meer, zijn creatiever. Om het beste uit mensen te halen heb je als leider gezag nodig.

In het boek Gezag wordt uitgelegd hoe dat principe van gezag nu eigenlijk werkt. Je leert dat e gezag niet hoeft af te dwingen, maar dat je het op veel manieren op een natuurlijke en ongedwongen manier kunt krijgen. Het is een natuurlijk instinct, dat je kunt gebruiken in je voordeel, maar ook om te doorzien hoe anderen hun gezag krijgen. Want kennis is macht: als je weet hoe het werkt, kun je het ook bespelen! Je leert zo gezag ontwikkelen in de meest onwaarschijnlijke omgeving: moderne organisaties.

Daarbij maakt het boek veel gebruik van anekdotes om de theorie te ondersteunen. Een vlotte schrijfstijl en begrijpelijke taal maken het boek plezierig om te lezen. Ik kan me zelfs voorstellen dat mensen het boek lezen omdat ze het gewoon leuk vinden, niet zozeer om er ook iets van op te steken. Naast de vele theorie en voorbeelden die het boek rijk is kunnen praktijkgerichte opdrachten en oefeningen natuurlijk niet ontbreken. Die oefeningen gaan er meer om te kijken hoe jij tegenover leiderschap staat dan je voor te bereiden als leidinggevende, zo lijkt. Maar schijn bedriegt, want in de moderne organisaties heb je geen echte autoritaire leiders meer nodig, enkel mensen die weten waar ze voor staan en de nek durven uitsteken als dat moet. Als je weet hoe je zelf tegen gezag aankijkt, kun je zelf ook een manier vinden waarop jij vol vertrouwen gezag kunt uitoefenen!

Het boek gebruikt acht principes die je helpen om meer gezag te ontwikkelen:
1. Begrijp de uitdaging waar je als leider voor staat;
2. Vind je niche;
3. Creëer toegevoegde waarde;
4. Leef je in;
5. Gedraag je;
6. Ken je moment;
7. Speel je rol;
8. Blijf jezelf ontwikkelen.

Gezag, Mark van Vugt en Max Wildschut
Lev publishers, februari 2013, 272 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789400501959


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.