logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Getting things done, David Allen


We krijgen het steeds drukker in ons dagelijkse leven. Werk, het huishouden, vrienden, familie… het is allemaal best veel, en het moet alsmaar meer worden. Tenminste, dat wordt je zo’n beetje opgelegd door onze maatschappij. Maar hoe krijg je dat alles voor elkaar? David Allen geeft je een aantal handvatten in het boek Getting Things Done. Krijg dingen voor elkaar.

Met de methode van David Allen krijg je de mogelijkheid om alle informatie die op je af komt te filteren, zodat je alleen de belangrijke informatie tot je neemt. Alle overbodige gegevens laat je gewoon langs je af glijden, tot het moment dat je het weer nodig hebt. Daardoor heb je veel meer aandacht voor alle belangrijke dingen op je (mentale) to-do lijstje, en heb je ook meer rust om je daar op te richten. Zonder al die afleidingen krijg je dingen ook echt voor elkaar. Getting Things Done legt al die stappen en theorieën duidelijk en helder uit, met heel veel praktijkvoorbeeldjes en anekdotes.

De technieken van Getting Things Done kun je natuurlijk tijdens je werk gebruiken (daar is hij in eerste instantie voor ontwikkeld) maar ook toepassen op je thuissituatie. De methode is namelijk bedacht omdat David Allen merkte dat de jarenlange time-management-technieken gewoon niet meer passen bij onze hedendaagse snelle cultuur. Waar vroeger een e-mail gelijk stond aan een brief, is een e-mail tegenwoordig een mengeling van informatie verstrekken, uitnodigingen versturen, discussiëren, kattenbelletjes uitwisselen en taken delegeren. En door het gemak waarmee dit kan wordt het ook steeds aantrekkelijker om het te doen. David Allen heeft het boek van begin tot einde herschreven met belangrijke aanpassingen en nieuw materiaal, waardoor het weer relevant is voor de werkvloer van vandaag.

David laat in Getting Things Done zien hoe je met heel eenvoudige middelen, zoals een postvakje voor alle inkomende post, een agenda en natuurlijk het ‘vierkante archief’, de prullenbak, het koren van het kaf kunt scheiden en je leven op de rit houdt. Dit boek is overigens niet alleen een boek om te lezen, maar ook een boek om opdrachten uit de doen, want een zichzelf respecterend zelfhulpboek zet de lezer natuurlijk niet alleen aan het denken, maar ook aan het werk!

Getting Things Done, David Allen
Lev uitgevers, 370 pagina’s, paperback.
Prijs: 24,95 euro. ISBN: 9789400506183


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.