logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Genius, White Goblin


genius doos

Een snel en eenvoudig spel is altijd welkom. Zeker als het ook de nodige uitdagingen biedt, zoals het spel Genius. Want hoewel de regels eenvoudig zijn, is het nog een hele uitdaging om als winnaar uit de bus te komen! Het spel bestaat uit een groot vierkant spelbord, vier scorekaarten, gekleurde blokjes voor die scorekaarten en een heleboel fiches, waarop twee gekleurde symbolen staan.

Wat is de bedoeling? Iedere speler krijgt zes van die fiches. Die kun je rechtop in het spelbord steken, daar zijn uitsparingen voor gemaakt. Speel je met twee spelers, dan gebruik je enkel het middelste witte deel. Ben je met z’n drie|en, dan neem je de lichtgrijze ring erbij. Voor vier spelers gebruik je het hele spelbord. De regels in het kort: is het jouw beurt? Dan mag je één van die fiches pakken en tegen andere fiches aanleggen. Als je slim bent, dan leg je ‘m tegen een fiche aan met eenzelfde symbool. Dan krijg je namelijk punten! 1 punt wel te verstaan, voor iedere zelfde kleur in een rechte lijn, welke kant dan ook op. Liggen er dus al drie op een rijtje, en leg jij een vierde er tegenaan? Dan krijg je drie punten. Op je scorekaart mag je nu het blokje in de betreffende kleur drie vakjes vooruit schuiven. Daarna mag je een nieuwe fiche grabbelen in de zak. Eenvoudig, niet? Het spel loopt door tot er geen zetten meer mogelijk zijn.

Die scorekaart is de bepalende factor van het spel. Na iedere beurt mag je als het goed is één van de zes gekleurde blokjes op jouw scorekaart verschuiven. Het gaat er echter niet om met welke je het verst bent, maar juist welke het minst ver is. De winnaar wordt aan het einde als een soort afvalrace bepaalt. Degene die het minst ver is, valt af, dan de volgende, et cetera. Hebben twee spelers eenzelfde lage score? Dan kijken die spelers naar de een-na laagste om te kijken of ze door mogen of niet. Je moet dus goed letten op al je kleuren om te kunnen winnen!

En vooral die manier van spelen vergt een andere kijk op het spel dan dat je allee de highscore moet behalen. Het gaat er in dit spel om dat je heel mooi gelijk opgaat, dat je aandacht schenkt aan het hele spelbord. En natuurlijk dat je jouw tegenstanders op het juiste moment blokkeert door expres en verkeerde steen te leggen…

Genius is een briljant bordspel. Het speelt lekker snel, en is snel onder de knie te krijgen voor jong en oud. De bijzondere manier van spelen spreekt tot de verbeelding, en de beurten worden er kort door gehouden. Voor je het weet ben je weer aan de beurt! De afwerking is netjes, met een grappige high-tech afwerking in de illustraties, maar had wel iets luxer gemogen. De fiches hadden zeker van kunststof mogen zijn, maar het zou ook prettig zijn geweest als het spelbord een manier had om de fiches op hun plek te komen. In hun enthousiasme kunnen kinderen namelijk wel eens wat lomp uit de hoek komen (die van ons in ieder geval wel) waardoor de fiches snel verschuiven. Maar dat zijn slechts verbeterpuntjes die we graag zouden zien.

Genius is een spel om van te smullen. Je bent er wel even tijd mee kwijt, een half uurtje is zo om, maar daarin ben je ook snel en vaak aan de beurt. Hoewel White Goblin het spel aanraad voor kinderen vanaf 8 jaar bleek onze zoon van 6 er tijdens onze eerste ronde ook heel handig in te zijn, en wist hij een respectabele derde plek te verkrijgen, boven zijn oudere broer. Dat maakte hem niet echt populair, maar de revancherondes waren er niet minder leuk om!

Genius, White Goblin
Prijs: 19,99 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.