logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Genesis: Hoe die torrie begon, Daniel de Wolf


genesis

Een hele tijd terug mochten we De torrie van Mattie recenseren. De bijbel, geschreven in straattaal. Geniaal, leuk geschreven, ‘en met een duidelijke en heldere boodschap. Maar wat gebeurde daarvoor? In Genesis: hoe de torrie begon lees je wat eraan vooraf ging, lees je de prequel van het boek.

En natuurlijk zijn de verhalen van Genesis: Hoe de torrie begon ook geschreven in straattaal. Zonder het oude, lastig te lezen boek te negeren uiteraard, want verhalen zelf kun je natuurlijk niet zomaar veranderen – kijk maar naar de kritieken van verfilmde boeken… Hiervoor hebben theologen en jongeren samengewerkt: theologen hebben gelet op de juistheid van het verhaal, de jongeren hebben ervoor gezorgd dat er geen mumbo-jumbo in het boek terecht kwam.

De oorsprongsverhalen en bijbelgeschiedenissen zijn nog steeds relevant voor (straat)jongeren. De meelezende jongeren waren verrast, geboeid en soms zelfs licht verbijsterd over de dingen die zij lazen. ‘Staat dat echt allemaal in de Bijbel?’ – wilden ze weten. ‘Ja’, antwoordt auteur Daniel de Wolf. ‘Niet in deze woorden, maar wat ik beschrijf komt echt uit de Bijbel.’ Want wat in tegenstelling tot de jongeren denken – de bijbel is echt een heftig boek, met vreemdgaan, geweld, ruzie, bendes, en nog veel, veel meer. De aanvullende uitleg bij de verhalen maakt het geheel nog duidelijker. Genesis is geschreven voor jongeren uit de straatcultuur en ook jongeren die ‘beschaafd Nederlands’ spreken blijken gepakt te worden door de directe zeggingskracht. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een hels karwei moet zijn geweest om zo’n dik en stoffig boek te vertalen naar een cool en spannend verhaal – maar het is zeker gelukt. Een echte must-read! 

“De MASTER zei tegen een kill die Abram heette: ‘Ga plama uit je hood. Verlaat je tribe, je family. Ga naar het land dat Ik jou zal aanwijzen. Ik zal jou de vader van een groot volk maken. Ik zal je blessen. Ik zal je groot maken. Mensen zullen omin respect voor je hebben. Je wordt een legend, swa. Uit jou komt een flow van blessings en goedheid voor de mensen. Ik zal goeddoen aan de peeps die jou helpen. Maar de peeps die jou dissen, are gonna pay for it. Door jou zullen alle volken en alle generaties op aarde geblessed worden.’” 

Deze uitgave is tot stand gekomen door samenwerking tussen Ark Mission, Youth for Christ en Nederlands Bijbelgenootschap. Daniel de Wolf is voorganger van Thugz Church, in een achterstandswijk in Rotterdam. Eerder schreef hij de bestsellers Jezus in de Millinx en Straatbijbel deel 1. Daarnaast is Daniel theoloog en kenner van de straatcultuur.

Genesis: Hoe die torrie begon, Daniel de Wolf
Ark media, december 2012, 128 pagina’s, paperback.
Prijs: 11,95 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789033800085


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.