Recensie: Gelijke strijd, Esther E. Schmidt


Geplaatst

in

door

Tags:

Als Louise haar ouders verliest, overvalt haar de eer om een ‘Gelijke’ te worden. Hierdoor heeft ze de mogelijkheid om de beslissingen van andere mensen te signaleren, en krijgt ze het vermogen om zowel een menselijke als een dierlijke vorm aan te nemen. Door deze combinatie staat ze gelijk aan zowel de mensheid als de natuur. Na enkele maanden laait de strijd tussen het kwaad, de ‘Destiltes’, en de ‘Gelijken’ op als in haar woonplaats een moord plaatsvindt. De zoektocht naar de oorzaak leidt haar tevens naar antwoorden en informatie over het bestaan als ‘Gelijke’. Een team wordt gevormd om de mensheid te beschermen.

Gelijke Strijd is niet het gemakkelijkste boek om een oordeel over te melden. Ik zal me wat verduidelijken, want het heeft voornamelijk met mijn eigen smaak te maken. Wellicht dat andere van de schrijftstijl zullen smullen, maar naar mijn mening is de omschrijvende passieve stijl niet helemaal gepast voor een boek als dit. De zinnen zijn buitensporig lang, zonder verdere leestekens of onderbrekingen. De woordkeuze is hooghartig, wat academisch van aard. Daarbij wordt er nog al wat redundant taalgebruik gebezigd. Een enkel voorbeeldje, dadelijk de kracht van het boek. “Zoals bijvoorbeeld het kort maar krachtige excuus voor de verwoeste bloes die ze voor me uitgezocht had en die ik na een aantal uur dragen al tot totale verwoesting had gebracht.” Als ik niet beter zou weten, zou ik zeggen dat het boek uit het Duits vertaald was, met wat grammaticale ruis en woordkeuze tot gevolg.

En dat is bijzonder jammer. Het verhaal is namelijk origineel, hoewel het de herkomst en historie van de bijzondere gaves tijdens het lezen mondjesmaat bekend worden gemaakt. Het duurt dus even voor je weet hoe de vork precies in de steel steekt: tot die tijd worden er wel verwijzingen gemaakt, zonder concreet uit de leggen waarom. Als je er eenmaal in zit is het een spannend verhaal, met bijzondere ontmoetingen, ontdekkingen en een mysterieuze wereld in de onze. Deze wordt dan ook geloofwaardig neergezet, met allerlei spannende verwikkelingen in de verhaallijn. Ligt het boek je? Dat is helemaal afhankelijk van je eigen smaak. Een avontuur dat je meesleept naar duistere krachten, bovennatuurlijke gaven en mysterieuze gebeurtenissen, terwijl een romance opbloeit.

Gelijke strijd, Esther E. Schmidt
Free Musketeers, juli 2011, 138 pagina’s, paperback
Prijs: 16,95 euro. ISBN: 9789048417414

Dit boek bij: BOL.com

ZOEK OP DE SITE

PRIJSVRAGEN

ONZE TOPSUGGESTIES

coolesuggesties topper vierkant

ONZE NIEUWSTE BERICHTEN

 • vrienden vriendengroep

  Los conflicten in de vriendengroep op met een mediator

 • Bak De allerbeste recepten van Paul Hollywood

  Boek recensie: Bak! De allerbeste recepten van Paul Hollywood

 • joy ride

  Alle remmen los in ‘Joy Ride’

 • oppo a78 5g

  Nieuwe OPPO A78 5G met 33W snelladen en 50MP-camera

 • Recensie InfinityLab ClearCall 4

  Gadget review: InfinityLab ClearCall

 • Recensie 7 Wonders Edifice

  Spel recensie: 7 Wonders Edifice uitbreiding

 • curacao

  Last minute Curaçao boeken: voordelen en tips

 • Forever 80s boekbespreking

  Boek recensie: Forever 80’s

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.