logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Geesten, griezels en ander gespuis, Martin Waddell

9789052473956 geesten griezels en ander gespuis

Lekker griezelen is altijd heerlijk, voor jong én oud! In dit boek staan veertien bloedstollende verhalen verzameld, geschreven door de Ierse meesterverteller Martin Waddell. Onder de verhalen dan ook veel verhalen en griezels van Ierse origine. Geesten, griezels en ander gespuis bevat zijn interpretatie van bekende Ierse legendes en klassieke griezelverhalen. Voor ons wat minder bekend, maar wel zo griezelig om over te lezen en naar te kijken. Griezels zijn er om je te laten griezelen, zoals De zombie van Zompwoud of het slijmerige ding dat de kleermaker moet opmeten in De boeman van Man. Het glinsterende grasveld is een waarschuwing voor iedereen die van plan was feeëngoud te stelen en hoewel niemand precies weet wat een kobold is, kan je er maar beter niks mee te maken krijgen, zoals duidelijk wordt in De bruid van Oostwegge. Alle verhalen in deze bundel werden geïllustreerd door niemand minder dan Tony Ross.

De verhalen hebben een komische ondertoon, waardoor ze niet al te eng of gewelddadig zijn. De grapjes zijn soms wel diep en sarcastisch, een ervaren lezer zal ze zeker kunnen waarderen. De 14 verhalen laten een grote variëteit aan thema’s en klassieke griezelfiguren zien zoals spoken, boemannen en zombies en lenen zich er bij uitstek voor om bij kaarslicht te worden voorgelezen aan 8-12 jarigen. De lengte van de verhalen wisselt nogal: sommigen zijn slechts twee pagina’s, anderen wel 15! Vooraan in het boek staat natuurlijk een inhoudsopgave.

Het boek is geïllustreerd door Rony Ross. Zijn stijl lijkt op die van Quentin Blake, lekker chaotisch en soepel van stijl, met leuke grapjes en kleine details. Het boek is best spannend van tijd tot tijd. De verhalen kunnen zelf gelezen worden door kinderen vanaf een jaar of tien.

Geesten, griezels en ander gespuis, Martin Waddell
Usborne, oktober 2007, 128 pagina’s, hardcover.
Prijs: 18,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789052473956


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.