logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De gedachtelezer, Iain Levison

de gedachtelezerDoor heel Amerika heen komen mensen ‘online’. Mensen merken dat ze de gedachten van anderen kunnen lezen. Zo maar, vanuit het niets. best een rare ervaring, nietwaar? Zo raakt ook politieagent Jared Snowe behoorlijk in de war wanneer hij de stemmen van de mensen om zich heen kan horen. Hij gaat op onderzoek, en ontdekt dat hij niet de enige is. Heel veel wordt hij niet wijzer op het internet, maar dat hij niet de enige gedachtelezer is, weet hij zeker.

Geheim project

Tegelijkertijd lees je mee met Terry, een geheim agente die met een andere gedachtelezer bezig is. Een gevaarlijke nog wel: iemand die in koele bloede een politie-agent heeft neergeschoten. Hij, Denny, wordt uit de dodencel gehaald om mee te werken aan een geheim project. Dat ziet Denny natuurlijk wel zitten, hoewel er iets raars is met Terry. Waar hij zelfs de gedachten van dieren kan horen, komt er vanuit Terry niets binnen. En dat maakt haar interessant en gevaarlijk tegelijk. Wat voert Terry in haar schild? Als Denny weet te ontsnappen, weet Terry Dryer niet wat ze moet doen. Of toch: nu Snowe net online is gekomen, heeft ze wellicht een gedachtelezer ter beschikking om Denny op te sporen…

Samenwerken

Dat plan loopt ook ontzettend voorspoedig. Snowe weet, dankzij de gave van het gedachtelezen, Denny in een mum van tijd op te sporen. Mensen hebben simpelweg geen geheimen voor hem, en met wat geluk treft hij precies de goede personen. als Denny en Snowe echter samenkomen gaat het mis: de twee kunnen elkaars gedachten lezen en krijgen al snel een band. Ze ontdekken dat het niet geheel toevallig is dat ze gedachten kunnen lezen. Maar over het hoe en waarom… daar hebben ze allebei geen antwoord op. Ze besluiten het te onderzoeken, met een ziedende Terry op hun hielen. Terry, op haar beurt, wordt geholpen door een gehele geheime dienst, met alle bronnen en technische snufjes die daar bij horen. Hoe lang zullen de twee voortvluchtigen zich kunnen verschuilen? En hoe komt het dat ze kunnen gedachtelezen?


Recensie over De Gedachtelezer

Dit is echt een spannend en verrassend boek. Je leest – net als de twee gedachtelezers – de gedachtes van de mensen die een rol spelen in het boek. Behalve die van Terry. Ook voor jou als lezer blijft ze een gesloten boek. Dat maakt het boek bijzonder spannend, waarbij het slot zowel een verwachte als een onverwachte wending heeft. En vooral die onverwachte wending maakt je hongerig naar meer.

Score: 8


Informatie

De gedachtelezer,
Illustrator: nvt
Uitgever: De Geus, 249 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789044538007. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.