Recensie: Gangsterland, Tod Goldberg


Gangsterland
Gangsterland is een geweldige thriller in de stijl van Breaking Bad en Better Call Saul over het Amerikaanse gansterleven. Daar leer je Sal Cupertine kennen, een van de echte killers van de maffia, iemand die zonder vragen te stellen mensen om zeep helpt en daar nog verdomd goed in is ook. Hij is nog in leven – dat zegt al genoeg, nietwaar? Sal is een van de besten. Tot hij flink in de fout gaat als hij onder invloed is. op dat moment denkt hij even niet helder en schiet vier mensen neer, waarvan drie FBI-agenten. En dat had hij niet moeten doen. Gelukkig is hij een gerespecteerd lid van de Familie, en heeft die Familie ook banden met andere maffiagroeperingen.
Zo komt het dat Sal via een flinke lijn aan vrachtwagens van Chicago naar Los Angeles wordt gesmokkeld, waar hij een enorme metamorfose ondergaat van een gelikte Italiaanse maffiabaas naar de koosjere rabbi David Cohen. Tijdens de vele plastische chirurgie die hij moet ondergaan krijgt hij veel leervoer onder ogen om zich te verdiepen in het Jodendom. En dat terwijl Sal (sorry: David) niet weet waarom.
Totdat de waarheid langzaam aan het licht komt. David Cohen wordt de leider van een geloofsgemeenschap in Los Angeles. Dat doet hij vol overgave, en citeert vol overgave uit de Thora. Meestal, want zijn oude temperament komt af en toe nog even naar voren, of een citaat van Bruce Springsteen. Och ja, als de boodschap maar overkomt, nietwaar?
Dat is echter niet eens Davids grootste zorg. De oude Sal heeft namelijk nog een vrouw en kind in Chicago, die niet weten waar Sal is gebleven na die noodlottige avond waarop hij drie FBI-agenten vermoordde. Die niet eens weet of Sal nog wel leeft! En dan is er nog de FBI, waaronder de agent die Sal voor dood had achtergelaten… en die wil maar een ding: wraak!
Daardoor ontstaan verschillende politieke spelletjes, kat-en-muisspelletjes en diepgaande plannen die regelmatig van richting veranderen. De manier waarop Gangsterland is geschreven is werkelijk meesterlijk. Het boek is doorspekt met een subtiele humor waardoor je alleen maar verder wil lezen, met een spanning die je af en toe naar het puntje van je stoel doen schuiven en een vlotheid die je pagina na pagina laten omslaan.
Gangsterland, Tod Goldberg uitgeverij Q, 400 pagina’s, paperback. Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789021400501

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ZOEK OP DE SITE

PRIJSVRAGEN

ONZE TOPSUGGESTIES

coolesuggesties topper vierkant

ONZE NIEUWSTE BERICHTEN

 • vrienden vriendengroep

  Los conflicten in de vriendengroep op met een mediator

 • Bak De allerbeste recepten van Paul Hollywood

  Boek recensie: Bak! De allerbeste recepten van Paul Hollywood

 • joy ride

  Alle remmen los in ‘Joy Ride’

 • oppo a78 5g

  Nieuwe OPPO A78 5G met 33W snelladen en 50MP-camera

 • Recensie InfinityLab ClearCall 4

  Gadget review: InfinityLab ClearCall

 • Recensie 7 Wonders Edifice

  Spel recensie: 7 Wonders Edifice uitbreiding

 • curacao

  Last minute Curaçao boeken: voordelen en tips

 • Forever 80s boekbespreking

  Boek recensie: Forever 80’s