logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Ga je nu eindelijk dat boek schrijven! Kaat Vrancken

Het lijkt zo simpel, maar stiekem is schrijven best een opgave. Als je schrijft in opdracht, moet je bijvoorbeeld in de stem van de opdrachtgever schrijven en diens boodschap verdragen. Maar: in die gevallen heb je ook een duidelijk opdracht en kapstok om je schrijfwerk aan op te hangen. Anders is het als je voor jezelf schrijft – in een blog als deze, of nog groter: een boek! Wie kan je beter vertellen wat er allemaal bij komt kijken dan een ervaren schrijver? Kaat Vrancken vertelt je over haar valkuilen, struikelblokken, uitdagingen, oppeppers, energieleveranciers en drijfveren in haar boek Ga je nu eindelijk dat boek schrijven!

Persoonlijk verhaal

Hoewel het boek vol staat met tips en trucs, komt heel duidelijk naar voren dat dit boek een persoonlijk verhaal is: Ga je nu eindelijk dat boek schrijven! staat vol met anekdotes en ervaringen van Kaat zelf. Regelmatig kom je passages tegen over de verschillende emoties die komen kijken bij het schrijfproces, die als een saboteur, angsthaas, betweter, luiaard en boekhouder voorbij komen. Die ‘personages’ spelen overigens ook een praktische rol en zijn niet alleen om haar eigen frustraties van zich af te schrijven: ze houden jou ook een heldere spiegel voor. Want Kaats gedachten blijken (tenminste… in mijn geval) bijzonder herkenbaar!

Schrijven van A tot Z

Naast die persoonlijke anekdotes, waar je soms een beetje om kunt lachen of meelevend knikken, leer je ook hoe je zo’n schrijfproces moet aanpakken. Het boek staat vol tips en trucs die Kaat in de loop der jaren heeft opgepikt. Die tips en technieken worden je aangereikt in opsommingen en lijstjes. Aan de ene kant vond ik dat heel prettig om te lezen en terug te lezen, aan de andere kant stond het ook wat in contrast met de persoonlijke ervaringen die het boek rijk is. Pluspunten geef ik Kaat wel voor de manier waarop ze je nieuwsgierigheid weet aan te wakkeren. In de tips schrijft ze namelijk niet over ‘de beste manieren’ om de klus te klaren, maar stimuleert ze jou om verschillende manieren te onderzoeken. Welke past het beste bij jou en jouw situatie?


Ga direct naar Ga je nu eindelijk dat boek schrijven! op BOL.com.

Recensie over Ga je nu eindelijk dat boek schrijven!

Stiekem denkt iedere schrijver er wel aan: het schrijven van een boek. Het summum van je creativiteit en kennis, ervaring en kunnen. Maar ga er maar aan staan! Dat blijkt zelfs voor ervaren schrijvers als Kaat Vrancken regelmatig een behoorlijke opgave te zijn, zo blijkt uit dit boek. Gelukkig deelt ze haar kennis en ervaring met je in dit compacte boek. De toon is niet altijd even vrolijk en enthousiasmerend (soms lijkt het alsof ze haar eigen frustraties via dit boek wil verhelpen), maar leerzaam is het zeker.

Score: 8


Informatie

Titel: Ga je nu eindelijk dat boek schrijven!
Auteur:
Uitgever: Querido
Aantal pagina’s: 240
Type boek: Paperback
ISBN: 9789021485669
Prijs: 22.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.