Recensie: Funkytown, Entertainment One


Funkytown neemt je als kijker mee naar de swingende jaren 70. 1976, om precies te zijn, naar de disco-scene van Montreal. Daar is disco namelijk helemaal hot and happening, en ieder probeert daar zijn graantje van mee te pikken. De film draait om de meest populaire discotheek van die tijd, Starlight, om het leven van zeven personen in beeld te brengen. De cover zegt ‘Jongeren’, maar de definitie van ‘jongeren’ wordt hier dan toch wel ruim genomen!

In de film volg je een breed en divers publiek: een acteur/tv-presentator, een jong modelletje dat haar beste tijd voorbij is, een sjacheraar, een manager van bands en modellen, jonge restauranteigenaar, en nog veel meer kleurrijke types komen je beeld doorwandelen. Het gave van de film is, dat het wonderwel de sfeer van toen weet te combineren met een filmstijl van nu. De hele film is tot in de puntjes aangekleed in de jaren 70-stijl, maar na de eerste paar minuten merk je daar eigenljik helemaal niets meer van, en is het gewoon het volgen van de diversiteit aan karakters, die allen samenkomen en met elkaar verbonden zijn via die ene discotheek, wiens opkomst en ondergang duidelijk in beeld wordt gebracht.

Aan de hand van deze drukke disco-wereld worden een paar situaties geschetst: de acteur raakt aan de drugs en daardoor zijn baan kwijt, een uitgerangeerd modelletje probeert het te maken als zangeres, een oud-zangeres probeert ook haar comeback weer te maken, en zo nog een aantal redelijk heftige verhalen. Zo komt ook de homo-scene prominent aan de beurt, waarbij al snel duidelijk wordt dat het wel geaccepteert is, maar niemand echt toe durft te geven dat hij op mannen valt. Een jonge restauranteigenaar heeft daar bijvoorbeeld mee te kampen: hij wil er eigenlijk wel aan toegeven, maar onder sociale druk durft hij het niet. Hoe zal het hem vergaan? En alle anderen?

De film geeft er allemaal antwoord op. Bizar om achteraf te realiseren wat je allemaal voor ellende voorbij hebt zien komen, maar er eigenlijk helemaal niet zo’n zwaar gevoel aan over hebt gehouden. Want hoewel de gebeurtenissen, zoals gezegd, best heftig zijn, wordt het toch redelijk ‘normaal’ gebracht. Bovendien wisselen de verhaallijnen elkaar in rap tempo af, zodat je al snel wordt meegesleurd in de snelheid van de disco. Het is dan ook een film die je zeker vaker zult kijken!

Funkytown, Entertainment One

Tijdsduur: 132 minuten, speelfilm.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 17 euro), Blu-ray (ca. 20 euro)

Deze film bij: BOL.com

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.