logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: From Dust, Ubisoft


Op een zusterplaneet van de aarde, ergens hier ver vandaag, leidt een sjamaan een exotische stam. Op deze planeet staan verschillende verschillende exotische culturen en vreemde landschappen bloot aan de elementen. Bergen eroderen onder het toeziend oog van de speler en vulkanen barsten met veel geweld uit. De enige manier waarop je dit natuurgeweld kunt overleven is door deze natuurkrachten te controleren.

Hiermee is het anders dan de andere God-spelen, waar je als een godheid opdrachten geeft aan de inwoners om bepaalde handelingen te verrichten of om als een soort ‘mensen-manager’ tekeer te gaan tegen alles dat er onder je vingers gebeurt. Neen, in dit spel ben je een entiteit, die zand, water, lava, en nog veel meer kan opzuigen en elders kan laten vallen. Hierbij hebben de andere elementen er direct grip op, in rap tempo. Dat houd in dat lava direct stolt en dat de inwoners er overheen kan lopen, maar ook dat zand, wanneer je dat in het water loost, al snel wordt meegeloodst door het stromende water… snelheid is dus geboden, alsmede een zekere kijk op dit soort invloeden. Dat houdt bovendien in dat je de wereld compleet naar je eigen hand kunt zetten. Wil je ergens een eiland? Doe je best! Wil je een rivier verleggen? Het kan allemaal.

Het doel van het spel is echter niet een mooie wereld neer te zetten, maar om de geschiedenis van jouw stam te achterhalen. Want deze is in de loop der jaren helaas verloren gegaan. Je moet dus op onderzoek uit: ontdek heilige totems en locaties die de inwoners kunnen voorzien van kennis en vaardigheden. Hierbij moet jij er voor zorgen dat er een expeditie kan worden uitgevoerd naar deze locatie, door vrij baan te maken voor de mensen.
Maar ook de inwoners kunnen jou bijstaan in de redding om de wereld: de sjamaan van ieder dorp kan bepaalde magische krachten leren, waardoor je machtige instrumenten ter beschikking hebt die de wereld kan doen versnellen, kan laten stilstaan, en nog veel meer. De kracht van de natuur is bij deze primitieve volkeren nog volop aanwezig, en dat laat zich goed blijken.

Een leuk en verslavend spel, dat nog helemaal niet zo eenvoudig is als het lijkt :vooral de invloed van de elementen op jouw aanpassingen kunnen behoorlijk frustrerend blijken!

From dust, PS3 Network, XBOX 360 Live, Steam
Ubisoft. Leeftijd: vanaf 12 jaar.

Deze game bij: Ubisoft

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.