logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Fritz!Box Powerline 546E en Fritz!DECT 200: slim stopcontact


In onze Fritz!box ontdekten we een tijdje geleden al de functie Smart Home. Een spannende naam voor een onbekende functie: er waren immers geen toepassingen die de Smart Home konden bedienen! Inmiddels heeft fabrikant AVM twee producten op de markt gebracht waarmee deze functie volop werkt: de Fritz!Powerline 546E en de Fritz!DECT 200. Laat ik met de tweede, de meest eenvoudige, beginnen.

De Fritz!DECT 200 is namelijk een ‘slim stopcontact’. Via de Fritz!box interface kun je hem programmeren om aan en uit te springen. Dat instellen gaat bijzonder uitgebreid. Je kunt per dat een ingewikkeld schema instellen, per dat en in blokjes van 7,5 minuut. Of dagelijks, een bepaalde periode per dag (kantooruren, bijvoorbeeld, of precies omgekeerd). De functie Willekeurig is echt voor vakantiegangers, zodat je een lamp automatisch kunt laten aanspringen. Telkens op een iets ander moment, gedurende een andere tijdspanne. Periodisch maakt een wisselschema. Je zet het stopcontact een x aantal minuten aan, daarna een x aantal minuten uit, en weer opnieuw. Handig voor… iemand. Denk ik. Via ‘Once’ kun je het stopcontact een keer aan- of uit laten springen, op een specifieke datum of tijd, gedurende een bepaalde tijdsperiode. De optie zonsopkomst/zonsondergang is erg handig voor mensen die ’s nachts lampen aan hebben in hun tuin of buitenshuis. De gegevens worden van het internet geplukt en automatisch voor je ingesteld. En tenslotte heb je Kalender. Die functie haalt alle gegevens uit Google Calendar. Maar wacht, er is meer! Er zit namelijk ook gewoon een knopje op de Fritz!DECT 200, waarmee je ‘m aan of uit kunt zetten. En, als je de Fritz!App op je telefoon hebt of je in het bezit bent van een Fritz!Fon, kun je het stopcontact daar ook direct mee bedienen. Handig, nietwaar?

Er is nog een bijzonder handige functie van de Fritz!DECT 200, die de energie meet: niet alleen het huidige energieverbruik, in een schema kun je namelijk precies bijhouden hoeveel kWh er verbruikt is. En als je de energieprijs in de app hebt verwerkt, kun je een overzicht in kosten zien. Superhandig om sluipverbruikers op te sporen en daarna te reguleren in verbruik!

Naast de Fritz!DECT 200 is er ook de Fritz!Powerline 546E. Een Slim Stopcontact, net als de Fritz!DECT 200, maar met zowel een grote beperking als een groot pluspunt. De grootste beperking: hij is niet te bedienen vanuit de Fritz!BOX app en de Fritz!Fon. Hoewel dat van de App sinds kort verbeterd is, daar vind je namelijk een snelkoppeling naar het speciale Fritz!Powerline menu dat in de 564E zit verwerkt. Daarnaast heeft de 546E dezelfde functies en eigenschappen als de DECT 200. Heb je geen Fritz!Fon, dan is het eigenlijk niet zo’n grote beperking. Want de 546E heeft twee enorme pluspunten. Ten eerste: het is een normale Powerline adapter. Je kunt er twee netwerkapparaten aan koppelen. Dat is al een groot pluspunt, nietwaar? Daarnaast beschikt de Fritz!Powerline 546E over een 300Mbit/s draadloos netwerk. Daarmee maak je een nieuw netwerk (128-bits WPA2-encrypte) of versterk je het draadloze netwerk van je huidige Fritz!Box netwerk. Hoe gaaf is dat? Daarmee heb je dus niet alleen een slim stopcontact, je breid ook nog eens je netwerk uit.

Er is echter een nadeel voor beide adapters: ze zijn groot. Te groot om samen met een andere brede stekker in een standaard stekkerdoos te zitten. En dat is toch wel erg jammer! Hoewel: je bespaart natuurlijk wel de meeste stroom door de apparaten die je niet hebt aangesloten!

Fritz!DECT 200 slim stopcontact, AVM
Prijs: ca. 45 euro

Fritz!Powerline 546E slim stopcontact met netwerkaansluitingen. AVM
Prijs: ca. 100 euro


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.