Recensie: Fritz!box: centrum voor internet, streaming, en telefonie


visual_fritzbox_7360_ataglance

Een beetje huishouden heeft tegenwoordig een enorme hoeveelheid apparatuur in huis. En dan bedoel ik met name telefonie, televisie en het internet. Want als ik even in mijn meterkast kijk (en ik ben heel blij dat al die middelen in mijn meterkast het huis binnenkomen, en niet in de woonkamer) dan is daar weinig ruimte meer vrij voor uitbreiding. Tijd voor vernieuwing! Tijd voor een Fritzbox, zo werd mij verteld. Maar is dat wel zo?

Na een tijdje te hebben gewerkt met de FritzBox 7360 kan ik wel stellen dat deze een enorme hoeveelheid extra functies biedt. Handige functies, bovendien. Laat ik beginnen met de meest opvallende: je hebt geen basisstation voor DECT-telefoons meer nodig! De Fritz!box 7360 neemt dat van je over. Je kunt natuurlijk kiezen voor een speciale Fritz!Box telefoon (daarover zodadelijk meer), maar je normale DECT-telefoons zijn ook te koppelen met de router. Deze beheert bovendien een telefoonboek voor je. Zo kun je makkelijk via je computer of tablet telefoonnummers invoeren in het systeem. Wordt je gebeld, dan kun je dat niet alleen direct zien op alle aangesloten telefoons, maar ook op het configuratiescherm van de Fritz!box. Dat ‘configuratiescherm’ is dus niet alleen om je router in te stellen, maar ook om na te slaan. Je kunt er bijvoorbeeld op zien wie je heeft gebeld, wie jij hebt gebeld (en hoe lang), welke apparaten zijn aangesloten via het (draadloze) netwerk, wat de snelheid is van je netwerk, wat je energieverbruik is, en nog veel meer.

Wat korte specificaties? Natuurlijk. De Fritz!Box 7360 heeft twee telefoonlijnen (digitaal en analoog). Daarnaast kun je maximaal 6 DECT-telefoons koppelen aan het systeem, zonder dat je daar een basisstation voor nodig hebt. Voor het internet heb je vier netwerkaansluitingen: 2x 1GBit/s, 2x 100MBit/s. Daarnaast heb je de beschikking over 300MBit/s WLAN voor draadloze netwerken, én twee USB-aansluitingen, waar je zo’n beetje alles op kunt aansluiten: een externe harde schijf als NAS, een USB-stick, een printer, noem maar op! Handige feature: sluit je een externe harde schijf aan, dan kun je deze op stand-by laten springen als deze een paar minuten niet gebruikt is.

visual_fritzpowerline_500e_ataglance

Het instellen van de router is een fluitje van een cent. Sluit een computer aan op één van de netwerkpoorten, en ga naar Fritz:box. Daar log je in (als je een nieuwe Fritz!box hebt gekocht zit er nog geen wachtwoord in) en wordt je al door een aantal instelrondes geleid. De meeste instellingen zijn een fluitje van een cent. Voor alles is een stappenplan beschikbaar, die je netjes door het hele installatieproces leidt. Met het instellen van de telefonie had ik wat meer moeite. Met glasvezel heb je namelijk het probleem dat je écht via het internet moet bellen, en wat meer instellingen moet maken. Ook een nadeeltje is dat je de netwerkkabel naar het hoofdmodem (die van de glasvezelprovider) al in één van de vier netwerkpoorten moet steken… maar je hebt dan nog wel één GBit-poort over, gelukkig. Het instellen van de telefonie was dus lastiger, aangezien de SIP server en SIP Port niet in te stellen leken. Tip: schakel over op de Expert-stand, en alles wordt zichtbaar. Ook de instellingen voor SIP!

De overige functies wijzen zichzelf: het is een genot om direct vanuit je router te kunnen streamen (want zeg eens eerlijk: wat kost een 32GB USB-stick nu nog?) en je telefonie te kunnen regelen vanuit je computer. Daarnaast kun je het netwerk nog verder uitbreiden met een aantal handigheden van Fritz!box. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Powerline adapter, zodat je geen netwerkkabels hoeft te leggen, maar gebruik kunt maken van het elektriciteitsnetwerk. Het bijzondere aan de Powerline 500E adapters is niet alleen de hoge snelheid waarmee dit kan (500MBit/s, maar ook dat er automatisch een beveiligd netwerk wordt opgezet binnen je eigen netwerk. Zonder ingewikkelde handleidingen en instructies!

visual_fritzfon_mtf_ataglance

Daarnaast heb je ook nog speciale Fritz!Fon telefoons. Telefoons die naadloos samenwerken met het Fritz!Box systeem. Zo heb je direct toegang tot het telefoonboek van je Fritz!Box, kun je foto’s laten zien als je gebeld wordt, heb je een ingebouwd antwoordapparaat ter beschikking, een luidsprekerfunctie, de mogelijkheid om een headset aan te sluiten, en kun je zelfs internetradio, mails en RSS-feeds inzien via je Fritz!Fon! Niet dat die laatste drie heel interessant zijn, maar het geeft wel aan dat het systeem optimaal gebruik maakt van alle technische mogelijkheden. Nee, het belangrijkste is gewoon de geluidskwaliteit, en het dagelijkse gebruiksgemak. En dan is een handig in te stellen telefoonboek, een goed geluid en een betrouwbare ontvangst al meer dan genoeg! Oh ja: een supercoole app: De Fritz!Fon app. Daarmee kun je via je smartphone (Android en iOS) bellen via het vaste net! Zodra je binnen het bereik komt van de router zal de app dat automatisch detecteren. Binnenkomende telefoontjes kun je dan ook opnemen via je smartphone, en als je wilt bellen wordt er gevraagd of je dat via je mobiele provider wilt doen, of via het vaste net.

De Fritz!Box 7360 kost ca. 185 euro. De Powerline 500E kost 90 euro. Voor de Fritz!Fon MT-F moet je denken aan ongeveer 75 euro.

Voor meer informatie: http://www.fritzbox.eu/nl


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

4 reacties op “Recensie: Fritz!box: centrum voor internet, streaming, en telefonie”

  1. […] Fritz!Box routers hebben een heel bijzondere eigenschap: ze fungeren namelijk ook als DECT basisstation: een […]

  2. […] onze Fritz!box ontdekten we een tijdje geleden al de functie Smart Home. Een spannende naam voor een onbekende […]

  3. […] tijdje terug gingen we aan de slag met de uitgebreide Fritz!BOX router, waarmee je zowel draadloos als bedraad een netwerk kunt instellen. Maar er was natuurlijk veel […]

  4. Rbuwood avatar
    Rbuwood

    Fijn ding. het gaat de wereld veroveren, maar ik weet niet hoe ik de nash moet gebruiken want die doet het niet. Telefoon is uitstekend

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.